Европейският съюз се готви да започне преговори с Украйна за

...
Европейският съюз се готви да започне преговори с Украйна за
Коментари Харесай

ЕС става все по-решителен - готви се за преговори с Украйна, дори тя да не изпълни всички условия

Европейският съюз се готви да стартира договаряния с Украйна за бъдещото ѝ влизане в блока, публично известие се чака през декември. Това написа " Политико ", като се базира на източници, два дни откакто президентът Володимир Зеленски позволи, че това е допустимо.

Трима дипломати, осведомени с въпроса, споделят, че водачите на Европейски Съюз се готвят да дадат зелена светлина на Киев половин година откакто му дадоха статут на претендент през юни. През ноември следва и отчет за напредъка на Украйна (и други претенденти, в това число от Западните Балкани), като съгласно събеседник на изданието следва изказване, след което за членките ще е доста мъчно да не кажат поради политическия риск: " Да стартираме договаряния за Украйна. "

Същевременно пред Украйна остават седем условия, в това число свързани със правосъдни промени и битка с корупцията. От тях по данни отпреди месец Украйна към момента бе изпълнила едвам две.
Медията цитира длъжностно лице от Европейски Съюз с думите, че напредъкът на Украйна по седемте условия е окуражаващ и проблематична краткосрочно наподобява единствено една област, обвързвана с малцинствата.Дори не всички да са изпълнени, към момента се чака политическо изказване през декември, а правното решение съгласно посланик може да бъде взето до началото на 2024 година

По какви правила

По-спорна наподобява концепцията, проучвана в Европейската комисия, за поетапна интеграция на Украйна в Европейски Съюз. В някои страни предлагането провокира напрежение, споделя " Ел Паис " след диалози със събеседници от блока, написа.

Възможността за консолидиране на Украйна на разнообразни равнища в общностните политики - да вземем за пример първо в единния пазар и съответни организации - се употребява с поддръжката на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел (и е в благозвучие с френско-германско предложение от предишния месец), само че не се приема еднопосочно в блока. Сред критиците се чува и разбиране, че сходен метод може да направи по-малко привлекателно завършването на изискваните от претендентите промени.

" Да не се заблуждаваме, в последна сметка кандидатките желаят изцяло влизане в Европейския съюз и това е нещо, за което би трябвало те самите да се приготвят ", споделя испанският външен министър Хосе Мануел Албарес.

Не може да има " влизане с отстъпка ", а процесът би трябвало да се базира на заслуги, а да се приготви и самият Европейски Съюз със системата си за взимане на решения, влияние върху бюджета, институционални промени.

Разговорът на европейско равнище още веднъж влезе в дневния ред към идната тази седмица среща на върха в Гранада - както на Европейския съюз, по този начин и на Европейската политическа общественост, включваща и страни, които желаят да се причислят, и сътрудници като Англия. Очаква се там да бъдат разисквани вероятностите за разширение и за измененията в блока, с цел да може той да одобри и усвои новите членки, само че предложенията на Еврокомисията ще бъдат показани едвам следващата година, по време на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз.

" Брюксел научи урока от Румъния и България, които от години са под механизми за наблюдаване, и от Полша (която в миналото бе талантлив възпитаник, а в този момент се трансформира в капризен член) и Унгария, фондове за които през днешния ден са замразени поради уязвимостите им в правовата страна ", продължава " Ел Паис ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР