Европейският съюз се ангажира да осигури постоянни и непрекъснати потоци

...
Европейският съюз се ангажира да осигури постоянни и непрекъснати потоци
Коментари Харесай

ЕС обеща ток и газ за Украйна и фонд за възстановяването ù след войната

Европейският съюз се ангажира да обезпечи непрекъснати и непрекъснати потоци на електрическа енергия и газ за Украйна. Това се споделя в Заключения на Европейския съвет по отношение на съветската военна експанзия против Украйна, признати тази нощ.

" Неотдавнашното синхронизиране на украинските и молдовските електроенергийни мрежи с мрежите на Европейски Съюз е удивително достижение. То демонстрира, че нашето бъдеще към този момент е взаимосвързано. Безопасността на украинските нуклеарни уреди би трябвало да бъде обезпечена, в това число с поддръжката на Международната организация за атомна сила ", написа в документа.

Европейски Съюз се ангажира да окаже поддръжка на украинското държавно управление за посрещане на непосредствените му потребности, а след преустановяване на съветското нахлуване - за възобновяване на демократична Украйна. За тази цел Европейският съвет е склонен да създаде поверителен фонд " Солидарност с Украйна " и приканва интернационалните си сътрудници да вземат участие в него, като приканва подготовката да стартира неотложно. Той приканва Комисията да продължи да дава техническа помощ, с цел да помогне на Украйна да реализира нужните промени.

Европейските водачи дефинират като военни закононарушения дейности на Русия в Украйна: " Руската военна експанзия против Украйна жестоко нарушава интернационалното право и води до всеобщи загуби на човешки живот и пострадвания на цивилното население. Русия насочва нападенията си против цивилното население и нападна цивилен обекти, в това число лечебни заведения, медицински заведения, учебни заведения и убежища. Тези военни закононарушения би трябвало да бъдат прекъснати неотложно. Отговорните лица и техните съучастници ще бъдат подведени под отговорност в сходство с интернационалното право ".

Съветът приканва съветските сили неотложно да обезпечат безвредни пътища от обсадените Мариупол и други градове към други елементи на Украйна, както и да доставят филантропична помощ там.

Европейските водачи приканват още всички страни да се причислят към наложените от Европейски Съюз наказания.

" Европейският съюз до момента е приел обилни наказания, които оказват голямо влияние върху Русия и Беларус, и продължава да е подготвен да в профил пропуските и да се насочи към действителното и възможното им заобикаляне, както и да работи бързо с по-нататъшни координирани строги наказания против Русия и Беларус, с цел да осуети дейно съветските благоприятни условия за продължение на експанзията - се споделя в Заключенията. - Европейският съвет приканва всички страни да се причислят към тези наказания. Трябва да бъдат прекъснати всевъзможни опити за заобикаляне на глобите или за подкрепяне на Русия с други средства. "

В Заключенията се показва още, че Европейският удостоверява уговорката си да поддържа Република Молдова и нейния народ.

Съединени американски щати

Вчера към Европейския съвет се причисли и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Лидерите са разискали обединен отговор на Европейски Съюз и Съединени американски щати на " непровокираната и неоправдана военна експанзия на Русия в Украйна ". Направили са и обзор на настоящите си старания за налагане на стопански разноски на Русия и Беларус, както и на готовността си да одобряват спомагателни ограничения и да прекратят всевъзможни опити за заобикаляне на глобите, се споделя в известие на Съвета.

Лидерите са поели ангажимент да продължат да дават филантропична помощ, в това число на прилежащите страни, приемащи бежанци.

Шарл Мишел

За съвещанието през вчерашния ден Шарл Мишел бе избран отново за ръководител на Европейския съвет. Мандатът му ще е от 1 юни 2022 година до 30 ноември 2024 година Той е третият пълновръстен ръководител на Европейския съвет след основаването на този пост на 1 декември 2009 година според Договора от Лисабон.

Мишел зае поста на 1 декември 2019 година с мандат от две години и половина. Както досегашните си прародители Херман ван Ромпой и Доналд Туск, той ще остане началник на Европейския съвет за общо два мандата.

Мишел бе министър председател на Белгия (2014-2019 г.) и ръководител на партията Реформистко придвижване, част от групата " Обнови Европа " в Европейския парламент, в която членува и партията, учредена от френския президент Еманюел Макрон.

Нови наказания от Австралия

Междувременно Австралия вкара нов пакет наказания против беларуски жители, в това число президентът Александър Лукашенко и членове на фамилията му. Обяви ги външният министър Марис Пейн.

Санкциите са против президента, сина му Виктор и брачната половинка му Галина. В листата са включени началникът на генералния щаб на беларуските въоръжени сили Виктор Гулевич, заместниците и помощниците на министъра на защитата поради това, че са разрешили на Русия да транспортира военнослужещи, тежко въоръжение и танкове в Украйна.

" Правителството на Беларус и президентът Лукашенко не престават да оказват стратегическа поддръжка на Русия и на въоръжените ѝ сили, които правят посягане против суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", съобщи Пейн, като означи, че глобите против сина на Лукашенко се вкарват поради това, че той е " заемал управителни длъжности в държавното управление на страната и е имал отношение към въпросите на националната сигурност ".

По-рано Австралия вкара наказания против Беларус, в това число и против министъра на защитата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР