Европейският съюз реши в сряда да изключи седем руски банки

...
Европейският съюз реши в сряда да изключи седем руски банки
Коментари Харесай

ЕС изключи седем руски банки от системата SWIFT и спря вноса на евро в Москва

Европейският съюз реши в сряда да изключи седем съветски банки от главната световна система за междубанкови преводи SWIFT и да спре вноса на еврови банкноти в Русия.

Засегнатите от решението банки са “Откритие ” , “Новикомбанк ” , “Промсвязбанк ” , “Россия банк ” , “ Совкомбанк ” , “Внешноекономбанк ” и ВТБ .

Според решението се не разрешават “продажбата, доставката, прехвърлянето или износът на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия ”. Мярката включва и държавното управление, и Централната банка на страната.

Забраната планува изключения - тя не няма да важи, когато става въпрос за импорт на евро от физически лица и техните фамилии за персонално прилагане, както и от членове на дипломатически делегации.

Слага се край и на взаимоотношението, посредством вложения, присъединяване или различен принос в съфинансирани планове, с Руския фонд за директни вложения .

Седемте глобени банки са определени, тъй като към тях към този момент са ориентирани наказания от Европейския съюз и други страни от Г-7 , стана ясно от известие на Европейската комисия.

беше оповестено публично в сряда, само че влиза в действие в период от 10 дни . То е “тясно координирано с интернационалните сътрудници на Европейски Съюз като Съединени американски щати и Обединеното кралство ”.

Планът за изваждане на някои съветски банки от системата за известия SWIFT беше разгласен през уикенда в взаимно изказване на Европейската комисия, Съединени американски щати, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Вече стана ясно, че някои страни като Полша са упорствали от системата да бъдат изключени повече банки. Засега мярката не визира "Сбербанк ".

Междувременно стана ясно, че най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. " Сбербанк " разгласи, че напуща, до момента в който подразделенията ѝ губят средства, а клиентите теглят парите си.

Банката заяви, че към този момент не може да дава ликвидност на европейските си подразделения, само че и че капиталът ѝ качеството на активите ѝ са задоволителни, с цел да се вършат заплащания на всички инвеститори.

Не се прецизира по какъв начин ще стане изтеглянето от Европа - посредством непринуден отвод от лиценз и фалит или продажба на активи.

Преди ден Европейската централна банка подреди на "Сбербанк " да затвори европейски подразделения поради всеобщото изтегляне на депозити в Австрия, Словения и Хърватия, откогато Русия нахлу в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР