Европейският съюз разглежда таван на цената на газа при прекъсване

...
Европейският съюз разглежда таван на цената на газа при прекъсване
Коментари Харесай

ЕС изготвя план за закупуване на руски газ без нарушаване на санкциите

Европейският съюз преглежда таван на цената на газа при спиране на доставките от Русия

Европейският съюз е подготвен да предложи на своите вносители на газ решение за отбягване на нарушение на глобите при закупуване на гориво от Русия и въпреки всичко дейно да удовлетвори настояванията на президента Владимир Путин за заплащане в рубли.

В новите насоки за заплащанията за газ Европейската комисия възнамерява да каже, че фирмите би трябвало да създадат ясно изказване, че смятат отговорностите си за изпълнени, откакто платят в евро или долари, в сходство със съществуващите контракти, съгласно източници на.

EK e споделила на държавните управления, че насоките не пречат на фирмите да открият сметка в "Газпромбанк " и ще им разреши да купуват газ в сходство със глобите на Европейски Съюз след нахлуването на Русия в Украйна.

Европейските компании се пробват от седмици да схванат по какъв начин могат да отговорят на настояванията на Москва и да поддържат притока на гориво, без да нарушават глобите против съветската централна банка. Путин сподели на 31 март, че в случай че заплащанията не се правят в рубли, износът на газ ще бъде спрян. Европа зависи мощно от съветското гориво за отопление на домове и сила за промишлеността.

Първоначално Европейски Съюз реши, че механизмът за заплащане, пожелан от Путин, дава на Москва цялостен надзор над процеса, нарушава договорите и - най-важното - нарушава глобите на блока.



В петък комисията е споделила на държавите-членки на съвещание при закрити врата, че обновените насоки ще изяснят, че фирмите могат да открият сметка в евро или долари в "Газпромбанк " съгласно нареждането на Кремъл.

Европейска комисия обаче към момента не е прецизирала дали съществуването на сметка в рубли - стъпка, включена в съветския декрет - е в сходство с наредбите на Европейски Съюз. Преди това публични лица показаха, въпреки и в никакъв случай документално, че откриването на такава сметка би нарушило глобите. Актуализираните насоки, показани на държавите-членки, не съумяват да прегледат този характерен въпрос, споделиха източници.

Друг основен миг в насоките е, че откакто европейските компании извършат заплащане в евро или долари и заявяват задължението си за изпълнено, съветската страна не би трябвало да изисква спомагателни дейности от тях във връзка с заплащането.

Много компании имат крайни периоди за заплащане, изтичащи по-късно този месец - и в случай че не платят, потоците на газ могат да бъдат прекратени. Доставките за Полша и България към този момент бяха прекратени, откакто не извършиха настояванията на Русия.

Исканията на Путин да се заплаща в рубли разделиха страните-членки на Европейски Съюз, наблягайки зависимостта на някои народи от съветския импорт. Италианският министър председател Марио Драги сподели по-рано тази седмица, че европейските компании ще могат да заплащат за газ в рубли, без да нарушават глобите.

На срещата в петък представителите на страните също бяха разграничени, съгласно един от източниците на Bloomberg. Докато Германия, Унгария, Италия и Франция необятно утвърдиха проекта на комисията, Полша сподели, че той не е дал правна изясненост и прикани въпросът да бъде разискван от посланиците на Европейски Съюз. Други бяха комплицирани от неналичието на съответни инструкции за разкриване на сметки в рубли.

Германия съобщи на срещата, че се е съветвала със своите компании по предлагането и е получила позитивна противоположна връзка. Планът също по този начин се опита да уточни рекомендациите, като обяснява, че глобите на Европейски Съюз не не разрешават откриването на голям брой сметки в "Газпромбанк ".



Отделните държави-членки са в последна сметка виновни за използването на глобите на Европейски Съюз, само че комисията дава правни насоки.

Указът на Путин прикани фирмите да открият две сметки в "Газпромбанк " – една в евро и една в рубли – и предвиждаше, че заплащанията за газ не се смятат за извършвени, до момента в който еврото не се конвертира в рубли.

Русия обясни своя декрет по-рано този месец, като уточни, че заплащанията, получени в задгранична валута, ще бъдат обменяни в рубли посредством сметки в Националния клирингов център на Русия, а "Газпром " даде на купувачите спомагателни гаранции, че централната банка няма да взе участие в процеса на конвертиране.

Таван на цените

Европейският съюз може да ограничи цените на природния газ, за ​​да избегне „ отвратително високи “ разноски, в случай че Русия доста ограничи или прекъсне потока.

Европейската комисия възнамерява ограничения за интервенция на енергийния пазар като част от пакет за подмяна на вноса на съветски газ след нашествието в Украйна. Европейска комисия следва да предложи координиране на общи правила за подготовка за по-широко разстройване и изключителна обстановка в даден район или в целия Европейски Съюз, при която пазарите на газ към този момент не могат да дават отговор на търсенето и предлагането, съгласно проектодокумент, забелязан от Bloomberg News.

Загрижеността по отношение на доставките на газ тежи върху европейските енергийни пазари, защото Москва отмъщава на глобите на Европейски Съюз със лични ограничавания против някои газови компании в района.

Въвеждането на оптималната контролирана цена при изключителна обстановка ще бъде лимитирано до нейната дълготрайност и пазарната цена би трябвало да се употребява допустимо най-дълго, се споделя в плана на комисията. Документът към момента може да се промени преди приемането, планувано за 18 май.

„ Една от опциите би била да се ограничи образуването на цените по време на този сюжет на спиране посредством ограничение на цената на европейските газови тържища, само че като цяло такова ценово ограничаване може да бъде въведено по разнообразни способи и може да се намесва на разнообразни равнища от веригата на газа “, се споделя в документа. „ Ако се планува отплата, този тип намеса може да изисква прекалено обществено финансиране. "

Комисията също по този начин би трябвало да даде зелена светлина за краткосрочни ограничения за предотвратяване на потребителите и фирмите от високите цени на силата. Те включват:

- Позволяване на държавните управления да разширят регулирането на цените на дребно за природния газ

- Спешна ликвидна поддръжка за търговци на първични материали, изправени пред високи маржин заплащания вследствие на забележителна неустойчивост на пазара

- Преразглеждане на рестриктивните мерки, прилагани за краткосрочна волатилност във вътрешните правила за търговия на европейските газови тържища

- Мерките са предопределени да бъдат краткотрайни и да не се ползват след началото на юни 2023 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР