Европейският съюз приветства последната среща между лидерите на Армения и

...
Европейският съюз приветства последната среща между лидерите на Армения и
Коментари Харесай

ЕС: Разговорите между Азербайджан и Армения трябва да запазят желанието за мир

Европейският съюз приветства последната среща сред водачите на Армения и Азербайджан като положителна стъпка към реализиране на трайно спокойно съглашение сред двете прилежащи страни, които стигнаха до два огромни военни спора между тях за 30 години, съобщи организация Ройтерс.

Арменският министър председател Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха в Брюксел по покана на Европейски Съюз. Нито един от двамата водачи не направи изказване след срещата, която е следващата от серия контакти след шестседмичния боен спор през 2020 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

По време на сраженията Азербайджан си върна територия, която загуби при войната, избухнала в региона след рухването на руския режим през 90-те години на предишния век.

Министрите на външните работи на двете страни също се срещнаха този месец, само че в Съединени американски щати. Русия, която посредничи за сключването на примирието през 2020 година, взе участие интензивно и в мироопазваща задача, припомня Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че водачите са постигнали прогрес по въпроси като връщане на пандизчии, демаркация на граници и съвместен достъп до територии.

Мишел сподели, че диалозите по най-горещата точка – статутът на Нагорни Карабах, ще продължат. Този регион е интернационално приет като част от Азербайджан, само че е обитаем основно с етнически арменци, напомня организацията.

„ Лидерите споделиха общото предпочитание за мир в Южен Кавказ. Аз поздравявам техните старания “, уточни Шарл Мишел. " След неотдавнашните положителни диалози в Съединени американски щати за кротичък контракт, импулсът би трябвало да бъде непокътнат, с цел да се подхващат решителни стъпки към сключване на всеобхватно спокойно съглашение сред Армения и Азербайджан “, уточни той.

Докато диалозите сред страните не престават, граничните конфликти остават константа. Най-малко двама арменски бойци и един азербайджански военнослужещ починаха при произшествия предходната седмица, а Азербайджан упрекна Армения през вчерашния ден, че тренира пукотевица по нейни позиции в региона Келбаджар покрай границата. Армения отхвърли това изказване.

В изказване Шарл Мишел уточни, че двете страни са се съгласили да признаят границите, открити след края на руското ръководство през 1991 година Във връзка с Нагорни Карабах Мишел сподели, че е насърчил Азербайджан „ да се ангажира с положителен дневен ред за да подсигурява правата и сигурността на това население “.

Той е споделил и на двете страни да се въздържат от враждебна изразителност и да търсят решение с религия и водачество.

Двамата водачи би трябвало да се срещнат още веднъж на 1 юни на конференция в Молдова, на която ще участват също президентът на Франция Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР