Европейският съюз постигна предварителна сделка за разполагане на повече зарядни

...
Европейският съюз постигна предварителна сделка за разполагане на повече зарядни
Коментари Харесай

ЕС постигна предварителна сделка за разполагане на повече зарядни станции

Европейският съюз реализира предварителна договорка за разполагане на повече зарядни станции за коли, задвижвани с електричество или различни горива, като водород. Целта е страните в Блока да понижат доста въглеродния отпечатък на своя транспортен бранш, предава Reuters.

" Споразумението ще изпрати явен сигнал до жителите и другите заинтригувани страни, че комфортна за приложимост инфраструктура за презареждане и станции за зареждане с различни горива, като водород, ще бъдат конфигурирани в целия Европейски Съюз “, сподели Андреас Карлсон, шведският министър на инфраструктурата и жилищното настаняване в изказване.
В момента Швеция е ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

По-нататък разяснявайки това, което той назова „ краткотрайно политическо съглашение “ сред Съвета и Европейския парламент, Карлсон добави:

" Гражданите към този момент няма да имат причина да се тревожат за намирането на станции за зареждане на техния електромобил или автомобил с горивни кафези. “
Той изясни, че задачата на Европейски Съюз е да обезпечи по-голям потенциал за зареждане по пътната мрежа в градските региони, както и по автомагистралите.

Според информация на Bloomberg съглашението планува разполагане на електрически зарядни станции на всеки 60 километра по протежението на основни пътища. Това би трябвало да се случи до 2026 година Зарядната инфраструктура за камиони пък би трябвало да е ситуирана на шпации от 120 километра. Крайната дата за тази цел е 2028 година До 2031 година пък станциите за зареждане с водород би трябвало да бъдат ситуирани най-малко на всеки 200 километра.

При корабоплаването се планува да бъде обезпечен достъп до електрозахранване в огромните пристанища за 50 пътнически плавателни съда или за 100 контейнеровоза. До 2025 година на европейските летища на всеки ръкав би трябвало да бъде обезпечено електроподаване, а до края на десетилетието – и до отдалечените от терминалите стоянки.

Сделката идва на фона на реализирано удивително съглашение, с цел да се подсигурява, че всички нови коли, продавани в Европейски Съюз, ще са незамърсяващи до 2035 година (бел. р. – стопира производството на коли, задвижвани от ДВГ). Липсата на инфраструктура за зареждане се преглежда като един от главните фактори, които попречват този преход.

" Новите правила ще подсигуряват, че шофирането и зареждането на автомобил от ново потомство е толкоз просто и комфортно, колкото този, който зависи от бензина “, сподели Исмаил Ертуг, народен представител, виновен за договарянията. „ Трябва да декарбонизираме транспортния бранш, който към момента е виновен за голяма част от излъчванията. “
ЕС също желае да подсигурява, че 90% от тежкотоварните транспортни средства ще имат нулеви излъчвания до 2040 година

Министрите на енергетиката на Европейски Съюз ще дадат дефинитивно утвърждение по-късно във вторник и на съглашението за преустановяване на продажбите на нови коли с ДВГ през 2035 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР