Европейският съюз първи в света ще въведе регулация на използването

...
Европейският съюз първи в света ще въведе регулация на използването
Коментари Харесай

Как ЕС ще регулира изкуствения интелект? Пред БНТ говори вносителят на закона за новата технология

Европейският съюз първи в света ще вкара регулация на потреблението на изкуствения разсъдък. На фона на бурното развиване на технологията, беше основан европейски закон, който да подсигурява безвредното ѝ използване и отбраната на правата на жителите. Той би трябвало да бъде дефинитивно признат следващата година. Как ще стане това и какъв метод избраха европейските законодатели - Цветелина Йорданова беседва с евродепутата Драгош Тудораке, вносител на Законодателния акт за Изкуствения разсъдък.

С бурното развиване на изкуствения разсъдък изгодите от него стават все по-очевидни в всекидневието ни - с услуги като навигация в градска среда, лицево различаване, безпилотен превоз. Но по едно и също време с това нарастват страховете, че ИИ ще измести хората в доста сфери, както и че ще усъвършенства операциите до степен, която ще направи хората беззащитни пред тях.



" Ние първи в света одобрихме Закон за цифровите услуги, който за първи път вкарва доста ясни правила и дефинира отговорността на платформите във връзка с наличието и то освен на обществените медии, само че и на всички огромни платформи. А в този момент имаме и Закона за изкуствения разсъдък, който дефинира границите и защитните ограничения за тази технология, тъй че нейното потребление да става по метод, учреден на почитание към нашите права като жители, нашите ползи и нашите полезности като общество. Вече се приказва за европейския модел против други модели на световната сцена. И чакам доста други страни - не да копират, само че да почерпят ентусиазъм от модела, който създадохме ", сподели Драгош Туродаке, евродепутат, вносител на Закона за изкуствения разсъдък.

Българска национална телевизия: Как ще отбраните жителите от операции посредством основаване на подправени видеа и подправени вести и други техники за операция, в това число и на избори, на фона на наближаващите европейски избори?

Драгош Туродаке: Въвеждаме условия за бистрота и отчетност за този вид приложения, които имат отражение върху осведомителния поток. Например, вкарваме наложително обозначаване на наличието, основано от ИИ, без значение дали е видео, аудио или текст, когато забележим да вземем за пример - видео на политик, който споделя нещо, ще знаем дали е основано от логаритъм с ИИ или е достоверна информация.



Целта е да се понижи въздействието на дезинформацията онлайн, която подкопава доверието на жителите в демократичните процеси. Законът е учреден на правилото на градуиране на риска и запрещение на моделите с рисково висок риск.

" В неразрешената категория са приложения като SOCIAL SCORING - това е обществена кредитна система, която се употребява в Китай, с цел да дава точки на своите жители и според от тях имаш или нямаш достъп до множеството богатства, които ти се поставят като жител. Искаме ли това да ни се случи и на нас в Европейски Съюз? Отговорът е пределно явен - не. Същото важи и за общественото наблюдаване - желаеме ли технология, учредена на ИИ, да следи непрекъснато това, което вършим? За нас, европейците, нашето персонално пространство е доста значимо, то е главно право в връзките ни с страната.Още един образец - за висок риск се приема, когато отиваме в банката и желаеме заем, и в случай че банката употребява логаритъм от ИИ, с цел да дефинира дали аз или вие сме надеждни, с цел да получим заем или не, ние, като консуматори, като жители пожелаваме да се знае по какъв начин тези логаритми са подготвени и какви указания са получили, дали сме били дискриминирани в метода, по който се вземат тези решения.



На фона на мощните апели на софтуерните водачи и специалистите за въвеждането на регулация на Изкуствения разсъдък, Европа единствена реагира с сходен закон, Съединените щати към момента разискват разновидности, а в Китай няма признаци за сходни старания. Но задачата е по едно и също време с разпоредбите, да се предизвикват и вложенията и развиването на тази технология в Европейски Съюз,за да не се окаже, че сме първенци единствено по регулацията, без изгодите за стопанската система, които носи изкуственият разсъдък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР