Европейският съюз очаква възможно най-бързо да се произведат избори на

...
Европейският съюз очаква възможно най-бързо да се произведат избори на
Коментари Харесай

ЕС: Оставката на новите кметове в северните косовски общини е най-бързият път до предсрочни избори

Европейският съюз чака допустимо най-бързо да се произведат избори на север в Косово, като вижда оставката на албанските кметове в четирите северни косовски общини като най-прекия път това да се случи, заяви вестник „ Коха диторе “, като се базира на изказвания на представител на Европейски Съюз.

Тези изказвания идват на фона на повишеното напрежение сред Косово и Сърбия от края на май поради встъпването в служба на етнически албански кметове в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, в Северно Косово, съобщи Българска телеграфна агенция. Кметовете бяха определени на локалните избори през април при изборна интензивност от 3,5 %, защото сърбите бойкотираха вота. Косовските сърби провеждат ежедневни митинги против новоизбраните кметове от 26 май насам, като на 29 май стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КейФОР и към 50 косовски сърби.

В отговор до изданието представителят акцентира, че Евросъюзът чака Косово и Сърбия „ да изпълнят условията, произлизащи от декларацията на 27-те страни членки от 3 юни 2023 година В нея се показва ясно, че предварителните избори би трябвало да бъдат оповестени допустимо най-скоро и да бъдат проведени всеобхватно в четирите общини, най-вече обитаеми със сърби на север “ в Косово.

На въпроса по какъв метод Европейски Съюз поддържа допустимо най-скорошното производство на изборите, представителят съобщи, че „ оставката на кметовете (в северните косовски общини, които са косовски албанци) е най-бързият път, с цел да се стигне до предварителни избори “. По негови думи Косово и Сърбия би трябвало да покажат конструктивност за провеждането на изборите.

„ Продължаването на митингите против новоизбраните кметове без да има нови избори в четирите общини (в Северно Косово), дали с оставки или с петиции (от страна на сърбите) за оставки, не е пътят напред. Европейски Съюз чака изборите да бъдат свободни и почтени, а косовските сърби да покажат градивен ангажимент в изборния развой и да вземат участие в него. Това би било явен знак за желанието на косовските сърби да се върнат в институциите на Косово “, се споделя още в изказването на представителя на Европейски Съюз.

По-рано тази седмица косовският министър председател Албин Курти съобщи, че преди да бъдат оповестени избори в северната част на страната, наказателните ограничения, които Европейски Съюз наложи на Косово в края на юни, би трябвало да бъдат отстранени. По негови думи това е логическият ред на нещата, които би трябвало да се случат след постигането на съглашение сред Европейски Съюз и Косово в Братислава при започване на юли.

Курти съобщи, че са изпълнени всички стъпки според декларацията на Европейски Съюз от 3 юни, отбелязва „ Коха диторе “. Те включват понижаване с 25 % на броя на служителите на реда във и към общинските здания в северните косовски общини, оценка на обстановката със сигурността на север дружно с КейФОР и ЕУЛЕКС, както и декларираната от косовското държавно управление позиция за организирането на избори на север в Косово след лятото.

Напрежението сред Сърбия и Косово продължава, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР