Европейският съюз най-после трябва да се осмели да изпълни обещанието

...
Европейският съюз най-после трябва да се осмели да изпълни обещанието
Коментари Харесай

Ковачевски подкани: ЕС да постави началото на преговорите

Европейският съюз най-сетне би трябвало да се осмели да извърши обещанието си и своята част от задължението и час по-скоро да дефинира дата за първата междуправителствена конференция, която да сложи началото на договарянията, изиска през днешния ден министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Ковачевски акцентира, че са в синхрон с външния министър Буяр Османи, който през вчерашния ден сподели, че ще изчакат до лятото и в случай че България не смъкна ветото, ще се извърнат към вътрешните си промени. „ Разбира се, има спор с България, само че ние ще работим, както до момента за хармонизиране на законодателството, за задълбочаване на съдействието ни с всички страни членки на Европейски Съюз, само че и за повишение на нашето стратегическо партньорство със САЩ”, сподели Ковачевски.

Според Ковачевски оповестеното стратегическо партньорство със Съединени американски щати не е сурогат на участието в Европейски Съюз. „ Ние сме част от Европа, имаме съдействие с Европейски Съюз във връзка с финансирането на редица планове, които се извършват по програмата IPA. По време на най-голямата рецесия получихме макрофинансова помощ от Европейски Съюз “, сподели Ковачевски и разгласи, че идната седмица отпътува за Брюксел за среща с страни от района.

„ Ако се откри решение на разногласието с България, което ще се основава на европейските полезности и правила, решение задоволително и за двете страни, можем да кажем, че имаме сполучливи договаряния, в случай че това решение към момента не е реализирано, това значи, че договарянията ще продължат “, сподели Ковачевски. Той още веднъж отхвърли да се ангажира с дата, само че акцентира, че разширението на Европейски Съюз в района сега е „ освен политически и стопански въпрос, само че и геостратегически, поради войната в Украйна и интереса на трети страни към страните от Западните Балкани.”

Ковачевски участва на деня на отворените порти част от учението „ Swift Response 22 “ на спортното летище „ Стенковец”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР