Европейският съюз изпадна в безизходица за това кой да замени

...
Европейският съюз изпадна в безизходица за това кой да замени
Коментари Харесай

Медия от Лондон: ЕС изпадна в безизходица

Европейският съюз изпадна в невъзможност за това кой да размени Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия, написа в. "Дейли телеграф ".
Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел са разграничени по въпроса за идващия началник на Европейска комисия. Меркел упорства Манфред Вебер от Европейската национална партия да бъде назначен за ръководител на комисията според правилото, че водещият претендент на политическата група, спечелила максимален дял от гласовете на изборите за Европейски парламент, е в облагодетелствана позиция за поста на началник на Европейска комисия. Макрон е най-влиятелният водач в Европейски Съюз, който се опълчва на системата на водещия претендент и желае да бъде затвърдено правото на водачите от общността да избират ръководителя на Европейска комисия, отбелязва изданието.
Лидерите от Европейски Съюз са срещу ново отсрочване на Брекзит и биха се съгласили на такова единствено при положение на втори референдум или общи избори във Англия, написа в. "Индипендънт ", спирайки се върху различен акцент от първия ден на европейската среща на върха. Ирландският министър-председател Лио Варадкар сподели, че водачите от Европейски Съюз са "загубили самообладание " към Англия и не желаят да разрешават ново удължение на Брекзит след крайния период, който изтича на 31 октомври. По думите на министър-председателя в Дълбин му в европейските столици има голяма неприязън към ново отсрочване на Брекзит. Според него вероятно удължение може да бъде обещано единствено с цел да се разреши производство на общи избори или втори референдум за Брекзит.
Други водачи от общността при идването си за почналата през вчерашния ден среща на върха на Европейски Съюз в Брюксел също използваха опцията, с цел да предупредят, че контрактуваното от английската министър-председателка Тереза Мей съглашение за Брекзит няма да бъде предоговаряно. Попитан за конкуренцията за нов водач на английската Консервативна партия на мястото на Мей, люксембургският министър председател Ксавие Бетел сподели: Това е избор на консерваторите, не е мой избор. Нито Брекзит беше мой избор. Ако те изберат Борис Джонсън, той ще би трябвало да работи с нас въз основа на съглашението, което сме постигнали с Мей.
Холандският министър председател Марк Рюте пък съобщи във връзка позициите за Брекзит на претендентите за водач на консерваторите: По време на акцията за избор на нов водач на Консервативната партия техните позиции, наподобява, се трансформират толкоз доста, че ми е мъчно да преценява тъкмо.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР