Европейският съюз изготвя извънредни планове за интервенция на енергийния си

...
Европейският съюз изготвя извънредни планове за интервенция на енергийния си
Коментари Харесай

ЕС обмисля реформа на енергийния пазар

Европейският съюз изготвя изключителни проекти за намеса на енергийния си пазар, откакто държавите-членки оказват все по-голям напън за ограничение на внезапното повишение на цените на електрическата енергия.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в понеделник, че Брюксел приготвя намеса за обособяване на цените на електрическата енергия от внезапното повишаване на газа, както и по-дългосрочни промени, с цел да се подсигурява, че цените на електрическата енергия ще регистрират по-евтината сила от възобновими източници.

През последните месеци 27-те страни от Европейски Съюз не реализираха единодушие по въпроса дали да се намесят на енергийните пазари, до момента в който понижените доставки на съветски газ за Европа покачиха цените на електрическата енергия.

Но в случай, че цените на газа са съвсем 12 пъти по-високи от тези при започване на 2021 година, а цените на електрическата енергия съвсем всекидневно слагат рекордни стойности, даже и най-скептичните страни отслабват съпротивата си.

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи на конференция през вчерашния ден, че има провокации с закрепения таван на цените на газа, само че Берлин и европейските му сътрудници ще проучат европейски метод към механизмите за ценообразуване на електрическата енергия.

В текстово известие до други европейски министри на енергетиката Хабек е декларирал, че Германия е отворена за разискване на европейски таван на цените на газа, заяви за Ройтерс източник, който е осведомен със известието.

Във вторник немският канцлер Олаф Шолц се срещна с испанския министър-председател Педро Санчес в Мезеберг, Германия. Испания, дружно с Белгия и Гърция, от месеци се стреми да ограничи цените на силата. Франция също упорства пред Брюксел за обособяване на разноските за газ и електрическа енергия.

" Структурната промяна на европейския енергиен пазар ще отнеме няколко месеца или даже години. Искам това обособяване на цените на газа и електрическата енергия да стане доста по-бързо ", съобщи френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

Дипломатите от Европейски Съюз обявиха, че чакат детайлности от Брюксел, преди техните министри на енергетиката да прегледат предложенията на Европейски Съюз на изключителна среща на 9 септември. Основните въпроси включват дали интервенциите ще бъдат лимитирани в кратковременен проект.

" Досега не сме обсъждали по какъв начин ще работи това. Дали като спешен механизъм? Как това ще се впише юридически в Договора за Европейски Съюз? ", сподели един от дипломатите.

В актуалната система цената на едро на електрическата енергия в Европейски Съюз се дефинира от последната електроцентрала, нужна за облекчаване на общото търсене. Газовите централи постоянно дефинират тази цена, което съгласно някои страни, в това число Испания, е незаслужено, защото значи, че евтината сила от възобновими източници се продава на същата цена като по-скъпата сила от изкопаеми горива.

Във вторник Фон дер Лайен се срещна с държавни ръководители от Дания, Полша, Финландия и балтийските страни покрай Копенхаген, като по този метод имаше опция да показа предложенията на страните, които са внимателни във връзка с пазарните промени.

Дания, Естония, Финландия и Латвия - дружно с Германия, Австрия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург - обществено се опълчиха на намесата на енергийните пазари през октомври предходната година и обявиха, че най-хубавият отговор на краткосрочните скокове на цените би бил да се обезпечи национална поддръжка за уязвимите консуматори и предприятия.

Но след месеци на внезапно повишаване на цените сходни национални ограничения водят до големи разноски за държавните управления. По данни на мозъчния концерн Bruegel през миналата година страните от Европейски Съюз са похарчили 280 милиарда евро, с цел да предпазят потребителите от шоковия растеж на горивата и силата.

Испанският министър на енергетиката Тереза Рибера съобщи пред радио RAC1, че ще предложи да се изследва дали испанската скица, въведена през юни, за ограничение на цената на електрическата енергия от изкопаеми горива, може да бъде приложена и в други страни от Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР