Европейският съюз иска да проведе съвместни военноморски учения като част

...
Европейският съюз иска да проведе съвместни военноморски учения като част
Коментари Харесай

След атаките срещу Северен поток ЕС с обновена стратегия за морската сигурност

Европейският съюз желае да организира взаимни военноморски учения като част от проектите да ускори сигурността на сериозната инфраструктура в морето. Това разгласи еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс, представен от Ройтерс.

Безпокойството от заканите за сигурността на морската инфраструктура в Европа се ускори след офанзивите против " Северен поток " през септември, след които стартира изтичане на природен газ в Балтийско море. Европейски Съюз ще разгласява през днешния ден актуализирана тактика за морската сигурност, очертаваща проектите за осъществяване на годишни военноморски учения в Европейски Съюз и координира дейностите на страните за отбрана на газопроводите, подводните кабели за транспорт на данни, крайбрежните вятърни паркове и друга сериозна морска инфраструктура.

Еврокомисарят по околната среда, океаните и рибарството изясни пред Ройтерс, че такива проекти са се обсъждали още преди гърмежите на " Северен поток ", само че поради тях вниманието върху сходна тактика се е изострило.

След това за страните в съюза стана напълно ясно, че би трябвало да продължаваме да ускоряваме съдействието си, да построяваме качества, да сме сигурни, че сериозната ни инфраструктура е по-добре предпазена, сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Планът на Европейски Съюз планува усилване на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО, да усили броя на крайбрежните патрули и да усъвършенства обмена на данни сред страните за по-ранното определяне на закани - да вземем за пример посредством сателитни стратегии на Европейски Съюз за засичане на неидентифицирани плавателни съдове. Синкявичюс добави също, че нивото на опасност се покачва.

Енергийната инфраструктура буди особена угриженост, защото Европа уголемява потреблението на терминали за полутечен природен газ, с цел да размени съветския тръбопроводен газ, и бързо построява офшорни вятърни паркове. Миналия месец край офшорен вятърен парк в Северно море беше открит съветски транспортен съд, което съгласно Нидерландия е част от опитите на Москва да получи разследваща информация за бойкот на инфраструктурата. Подобреното наблюдаване на морските региони би трябвало също по този начин да помогне на страните да наблюдават положението и да реагират при утежняване на околната среда, както и на последствията от изменението на климата, като да вземем за пример повишение на морското ниво.

Властите в Швеция, Германия и Дания проверяват гърмежите по тръбопроводите " Северен поток ", построени за доставка на съветски газ за Европа. Те обявиха, че детонациите са били умишлени, само че не показаха кой може да е виновен за тях.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР