Европейският съюз има структурен проблем в сферата на транспорта. Това

...
Европейският съюз има структурен проблем в сферата на транспорта. Това
Коментари Харесай

Петър Витанов: Европейският съюз има структурен проблем в транспорта, а бяха дадени милиарди в пандемията

Европейският съюз има систематичен проблем в областта на превоза. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в предаването „ Брюксел 1 “ на телевизия Bulgaria on Air.

Ако не се одобряват незабавно регулации, следва още по-тежка рецесия освен в авиацията, само че и в железопътния превоз, както и в транспорта на артикули. Петър Витанов, който е член на Комисията по превоз и туризъм в Екологичен потенциал, направи коментара си на фона на напрегнатата обстановка по европейските летища през лятото и хилядите анулирани полети.

„ Има дефицит на личен състав във всяко едно звено - като стартираме от наземния личен състав, който е с 40% по-малко от годините преди пандемията, минем през хората, които дават отговор за сигурността и стигнем до водачите, където има дефицит от минимум 15%. Голяма част от тези хора бяха съкратени по време на пандемията, само че нямат желание да се върнат, тъй като са си намерили друга работа “, разяснява Петър Витанов.

Причината за нежеланието да се върнат на старите си работни места се крие и в неприятните условия на труд.

„ Освен неприятни условия на труд, чиновниците в авиацията и наземния превоз имат и атипична претовареност. Повечето от тях не са на трудови контракти, а са платени почасово или са наети като сезонни служащи. Това напълно естествено отблъсква качествените фрагменти, още повече, че с цел да бъдеш нает на сходна служба, би трябвало да чакаш седмици, с цел да минеш инспекция за сигурност, както и образование “, добави евродепутатът.

А веригата се къса доста елементарно, даде образец Витанов. Ако има даже един отсъстващ чиновник в защитата, това може да докара до закъснения и даже отменяне на целия полет.

Според Петър Витанов европейските институции са изправени пред сериозен проблем, тъй като по време на ковид-пандемията са дадени големи помощи за транспортния бранш, само че липсва отчетност.

„ Само на „ Луфтханза “ беше дадена помощ от 9 милиарда евро. И въпросът е защо са отишли тези пари. Този въпрос би трябвало да бъде заложен “, сподели евродепутатът.

Петър Витанов добави, че и в Съединени американски щати самолетните компании са получили огромни държавни помощи, само че при ясни условия – да запазят личния състав си, както и линиите на полетите.

„ Голяма част от страните в Европа не сложиха такива условия, а парите по време на пандемията се изсипваха безусловно на калпак. Затова сложих този въпрос в Европейския парламент, като попитах Европейската комисия, защо са отишли тези помощи. Как по този начин водеща компания анулира полет след полет в случай, че е получила милиарди “, сподели още Витанов.

„ С отменянето на полетите се нарушават правата на жителите – да пътуват, което пък е фундаментално европейско право на свободно напредване.

В Европейския съюз има всевъзможни стандарти – във връзка с екологията, стопанската система, само че стане ли въпрос за стандартите на труд, всеки прави каквото си желае. Това може да стане с съответни законодателни ограничения “, счита социалистът.

Проблемите в превоза не се изчерпват единствено с авиацията.

„ Станахме очевидци на нещо невиждано до момента - празни лавици в европейските супермаркети. Това е по този начин, тъй като няма водачи. Защото изискванията на труд към този момент не удовлетворяват водачите от Западна Европа и браншът разчита на източноевропейци. И това евентуално е и единствената причина пакетът „ Мобилност “, който беше признат макар сериозната опозиция на редица страни, измежду които и България, на процедура да не работи. Защото в случай че се съблюдава прецизно и камионите се връщат до мястото на регистрация, се притеснявам, че рафтовете ще станат още по-празни “, сподели още той.

Петър Витанов разяснява лобисткия скандал с „ Юбер “ в светлината на правата на служащите.

„ Заради водачите в „ Юбер “, а и чиновници в доста сходни бизнеси, в Европейски Съюз има инструкция за служащите в цифровите платформи. От една страна е значимо тези хора да имат опция да упражняват тази активност, тъй като това значи гъвкаво работно време и спомагателни приходи, само че от друга – те би трябвало да имат някаква форма на обезпечаване, с цел да имат трудови права и да употребяват обществени услуги. И точно в това е значимата роля на законодателя, за който би трябвало да са приоритет ползите на хората, а не на едрия бизнес. Това е и повода сходни кавги да хвърлят сянка върху работата на европейските институции “, добави Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР