Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер, а

...
Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер, а
Коментари Харесай

Франция прекрати помощта за Нигер

Европейският съюз и Франция прекратиха финансовата помощ за Нигер , а Съединените щати заплашиха да създадат същото, откакто тази седмица военни водачи оповестиха, че са свалили демократично определения президент Мохамед Базум.

Това заключи Агенция Франс Прес.

Нигер е една от най-бедните страни в света, която съгласно Световната банка получава близо 2 милиарда $ годишно публична помощ за развиване .

Нигер е и основен сътрудник в региона на сигурността на западни страни като Франция, някогашна колониална мощ, и Съединени американски щати, които го употребяват като база за напъните си за преодоляване на ислямисткото въстание в района Сахел в Западна и Централна Африка.

Нигер е седмият по величина производител на уран в света, като преди този момент е бил считан за най-стабилната страна измежду няколко нестабилни съседи.

Чуждестранните съдружници на Нигер до момента отказваха да признаят новото военно държавно управление, ръководено от военачалник Абдурахаман Тиани, доскорошен шеф на президентската армия, който в петък бе разгласен за държавен глава.

Базум не се е чувал от началото на четвъртък, когато беше затворен в президентския замък, макар че Европейският съюз, Франция и други страни настояват, че към момента го признават за законен президент.

" В допълнение към незабавното преустановяване на бюджетната поддръжка, всички дейности за съдействие в региона на сигурността се преустановяват за неопределен срок с неотложен резултат ", съобщи в изказване ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Френското външно министерство съобщи, че Франция е спряла с неотложен резултат цялата помощ за развиване и бюджетната поддръжка за Нигер. То упорства за бързо възобновяване на конституционния ред, като отпред още веднъж застане определеният президент Базум.
 Европейски Съюз стопира финансовото кранче на Нигер след преврата
Европейски Съюз стопира финансовото кранче на Нигер след преврата

Съюзът прекратява и съдействието в региона на сигурността

Нигер е основен сътрудник на Европейския съюз в подпомагането на ограничението на потока от незаконни мигранти от Субсахарска Африка. Освен това Европейски Съюз разполага с дребен брой военнослужещи в Нигер, които вземат участие в задача за военно образование.

Според уеб страницата на Европейски Съюз той е отделил 503 млн. евро (554 млн. долара) от бюджета си за възстановяване на ръководството, образованието и устойчивия напредък в Нигер за интервала 2021-2024 година

Съединените щати имат две военни бази в Нигер с към 1100 бойци, а също по този начин дават стотици милиони долари на страната като помощ за сигурност и развиване .

" Много забележителната помощ, която оказваме на хората в Нигер, явно е застрашена ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Според него поддръжката на Съединени американски щати зависи от продължаването на демократичното ръководство.
 Съединени американски щати се разгласи в поддръжка на сваления президент на Нигер
Съединени американски щати се разгласи в поддръжка на сваления президент на Нигер

Антъни Блинкън твърди, че Съединени американски щати ще работи за възобновяване на демокрацията в страна

Организацията на обединените народи съобщи, че превратът не е повлиял на доставките на филантропична помощ .

Не е ясно каква е поддръжката на военната хунта измежду популацията на Нигер. В сряда някои хора излязоха в поддръжка на Базум, само че на идващия ден по улиците излязоха и поддръжници на преврата.

Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) ще организира изключителна среща на върха в Нигерия в неделя, с цел да разиска обстановката .
 Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите водачи
Франция отхвърли пуча в Нигер и неговите водачи

Все още за Париж легален президент е Мохамед Базум

След изключителна среща в петък Африканският съюз излезе с изказване, в което изиска от военните да се върнат в казармите си и да възстановят конституционния ред в границите на 15 дни. В него не се показва какво ще се случи по-късно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР