Европейският съюз и държавите от МЕРКОСУР (Бразилия, Аржентина, Уругвай и

...
Европейският съюз и държавите от МЕРКОСУР (Бразилия, Аржентина, Уругвай и
Коментари Харесай

ЕС и Меркосур търсят пътя към взаимоизгодно сътрудничество

Европейският съюз и страните от МЕРКОСУР (Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай) са покрай постигането на съглашение в договарянията за свободен достъп на продуктите до пазарите им, разясняват международните организации. Целта на срещата е подписване на съглашение за асоцииране.

Преговорите се водят още от 1999 година само че към момента има пречки поради неналичието на координация по отношение на митата и достъпа на селскостопански артикули.

При подписване на съглашение зоната за свободна търговия ще е една от най-големите в света със своите към 800 милиона консуматори.

МЕРКОСУР (на испански: Mercado Común del Sur; на португалски: Mercado Comum do Sul) е най-голямото междудържавно обединяване в Южна Америка. То сплотява 250 милиона население, а страните в него създават повече от 75% от общия Брутният вътрешен продукт на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела (от юли 2006 година, само че през 2016-а участието й бе преустановено), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Еквадор и Перу.

Названието на организацията произлиза от израза на испански: Mercado Común del Sur, което значи "Южноамерикански общ пазар " (на португалски: Mercosul). Като първа стъпка към основаването на този общ пазар е послужило съглашението за свободна търговия, подписано сред Аржентина и Бразилия през 1986 година. През 1990-а към това съглашение се причисляват Парагвай и Уругвай.

От 1 януари 1995 година в сходство със съглашението Оуро Прето, подписано през 1994 година, МЕРКОСУР минава към по-високо интеграционно равнище: от зона за свободна търговия към митнически съюз. Във вътрешнозоналната търговия за всички участници се вкарва единна външна митническа цена за продукцията, внасяна от трети страни (митото за разнообразни артикули се движи от 0% до 20%).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР