Европейският съюз (ЕС) ще финансира страните членки с най-големи затруднения

...
Коментари Харесай

ЕК ще предлага финансова помощ, за да получи подкрепа на климатичния си план

Европейският съюз (ЕС) ще финансира страните членки с най-големи усложнения в осъществяването на проекта за понижаване на нездравословни излъчвания в опит да ги накара да поддържат концепциите на блока. Това се твърди в изтекли документи, станали притежание на Financial Times (FT).

Мерките включват нови, по-високи екостандарти за коли, преправяне на механизмите за търговия с въглеродни излъчвания, налог за керосин и трансграничен въглероден налог (ТВД). Според документите, представени от FT, в първите 10 години от проекта ограниченията ще влизат мощ последователно. В допълнение Европейски Съюз ще изисква в търговията с излъчвания да се включат и нови браншове, които всяка година ще заплащат възходящ % от цената на зелените документи.

Друго облекчение, целящо да откри поддръжка за проекта на блока, е по този начин наречената Climate Action Social Facility (Система за обществено климатично действие). Тя цели да подкрепи семейства и дребни бизнеси в страни с ниска енергийна успеваемост, чиито енергийни сметки биха се покачили вследствие на ограниченията. Една пета от средствата, постъпили в бюджета на Европейски Съюз в интервала 2026-2032 година, ще бъдат преразпределени към най-засегнатите и уязвими лица. " Това ще е първият случай, в който ще адресираме казуса с ниската енергийна успеваемост ", съобщи представител на съюза пред FT. Парите ще идват от модифицирания механизъм за търговия с нездравословни излъчвания, концентриращ се върху транспортния и строителния бранш.
Трудности за Централна и Източна Европа
Страни от Централна и Източна Европа са срещу новия механизъм, включващ строителството и превоза в търговията с нездравословни излъчвания, защото огромна част от жителите на тези страни употребяват неустойчиви горива за отопление и превоз. Това би имало непропорционално по-голям резултат върху тези страни, в сравнение с върху останалите членове на съюза. Полша даже предлага директна интервенция от страна на Европейски Съюз. Според дипломати Италия и Франция се притесняват от повтаряне на митингите на " жълтите жилетки " във Франция през 2018 година.

Говорейки пред Европейският стопански и обществен комитет, шефът на климатичната политика на Европейски Съюз Франс Тимерманс не сътвори илюзии, че прекосяването към новата система ще бъде елементарно. " Ако в този момент кажем, че ще е елементарно, то всички ще бъдат разочаровани по-късно. Добре е да подготвим всички за едно мъчно прекосяване към нова система, тъй като в действителност имаме потребност от единение по въпроса и дейностите ", добави той.

На 14 юли в Европейски Съюз ще показа проекта си, с който се цели до 2030 година да смъкна чистите парникови излъчвания до равнището, на което са били през 1990 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР