Европейският съюз (ЕС), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка

...
Европейският съюз (ЕС), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка
Коментари Харесай

ЕС отпуска 560 млн. евро на РСМ за железопътния Коридор 8

Европейският съюз (ЕС), Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), оповестиха финансово съглашение на стойност 560 млн. евро за третата фаза на източната част от железопътната мрежа на Коридор 8. Поръчките ще дадат опция за създаване на 24 км железопътна линия сред Крива Паланка и границата с България, както и за електрифициране на 88 км от Куманово до границата. След завършването си новата железопътна линия ще улесни транспорта на почти 50 000 тона артикули и 500 000 тона пасажери. Това ще способства за по-добрата съгласуваност, устойчивостта на климата и социално-икономическото развиване на Северна Македония и района.

За този основен железопътен сектор финансовият пакет се състои от заем в размер на 175 млн. евро от " EIB Global " (клон на Европейска инвестиционна банка за действия отвън ЕС), заем в размер на 175 млн. евро от Европейска банка за възстановяване и развитие, които се допълват от 150 млн. евро безплатни средства от Европейски Съюз посредством Инвестиционната рамка за Западните Балкани и до 60 млн. евро безплатни средства от ИПП (Инструмент за предприсъединителна помощ). Проектът се употребява и ще продължи да се употребява от техническата поддръжка на Европейски Съюз и Европейска инвестиционна банка, както и от програмата JASPERS за подготовка, осъществяване на търгове и осъществяване.

Министърът на финансите на РСМ Фатмир Бесими благодари на Европейски Съюз, Европейска инвестиционна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие за поддръжката, която ще разреши завършването на този десетгодишен план.

" Средствата, обезпечени от държавното управление посредством Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие и отпуснатите безплатни средства от Европейски Съюз, са в действителност от решаващо значение за завършването на този план, който стартира преди доста години. Той ще ни даде опция да подобрим железопътната инфраструктура, като по този метод създадем по-добри условия за работа на предприятията, улесним транспорта на артикули и пасажери, както и ще насърчим развиването. Този план е част от оповестения капиталов цикъл, който ще се осъществя през идващия интервал посредством обществения бранш и в същото време ще бъде мотор на икономическия напредък. " - съобщи Бесими.

Като част от стратегическата трансевропейска транспортна мрежа, построяването на нов железопътен сектор от Железопътен кулоар VIII ще даде опция за пряк поток на придвижване сред София и Скопие. В резултат на тези усъвършенствания ще се понижат експлоатационните разноски на транспортните средства, тапите и замърсяването на околната среда, като в същото време ще се усъвършенства и сигурността. Това ще докара до повишение на привлекателността на районната железопътна система и нейната конкурентоспособност за транспорт на товари и пасажери на по-големи дистанции.

Посланикът на Европейски Съюз в Северна Македония Дейвид Гиър акцентира: " Европейският съюз поддържа Република Северна Македония в процеса на създаване на функционална и съвременна железопътна система, която ще обезпечи по-добра съгласуваност, качество на живот и ще усили опциите за икономическо развиване на жителите. Интегрирането на железопътния превоз в транспортната мрежа на страната е един от целите на Европейски Съюз за обезпечаване на сполучливи, енергийно ефикасни и екологични способи за напредване на хора и товари на европейския континент. "

През последните 10 години Европейска инвестиционна банка е подкрепила железопътния бранш в международен мащаб с вложения в размер на повече от 39 милиарда евро, като е помогнала за построяването или модернизирането на съвсем 2000 км релсов път и стотици гари. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР