Европейският съюз е най-големият износител на ваксини за COVID-19, заяви

...
Европейският съюз е най-големият износител на ваксини за COVID-19, заяви
Коментари Харесай

ЕС е изнесъл над 1 млрд. дози ваксини за COVID-19

Европейският съюз е най-големият експортьор на ваксини за COVID-19, съобщи в свое изказване ръководителят на блока Урсула фон дер Лайен. Тя разясни, че през последните 10 месеца Европейски Съюз е изнесъл " над един милиард " дози ваксини за COVID-19.

Фон дер Лайен разясни, че 87 милиона от дозите са били предоставени посредством ръководената от Световната здравна организация скица " Ковакс " за страни със междинни и ниски приходи. По-голямата част от износа са поръчки, платени от други страни за дози ваксини, създадени в Европейски Съюз.

Отделно от износа през идващите месеци Европейски Съюз ще подари най-малко 500 милиона дози на най-уязвимите страни, разяснява Фон дер Лайен и прикани другите страни " също да се засилват ".

" Винаги сме споделяли нашите ваксини заслужено с останалия свят. Изнесли сме толкоз, колкото сме доставили на жителите на Европейски Съюз. Всъщност най-малко всяка втора ваксина, създадена в Европа, се изнася ", сподели фон дер Лайен.

Декларацията ѝ идва в подтекста на внезапното разделяне сред по-богатите и по-бедните райони във връзка с темповете на имунизиране против ковид. Тя добави, че стремежът е до идната година равнището на имунизация в международен мащаб да доближи 70 %.

Европейският съюз, Съединените щати, Обединените арабски емирства, Катар, Сингапур и Япония са измежду страните, в които повече от половината от популацията е изцяло имунизирано.

В същото време в доста страни в Африка и на други места като Афганистан, Египет, Мианмар и Сирия са имунизирани по-малко от 10 % от популацията.

Европейският съюз, в който 65,6 % от популацията е изцяло имунизирано съгласно публична статистика на Агенция Франс Прес, усилва износа на ваксини.

Подобно е ситуацията и в Съединените щати, където 57% от популацията е изцяло имунизирано. Миналата седмица президентът Джо Байдън съобщи, че държавното управление му усилва даренията си за Африка до общо 67 милиона дози.

Страните от Г-20 поеха ангажимент за по-справедливо систематизиране на имунизациите против ковид, откакто при започване на месеца ръководителят на СТО Нгози Оконджо-Ивеала уточни, че от повече от шест милиарда дози ваксини, сложени по света, единствено 1,4 % от хората в бедните страни са изцяло имунизирани.

Европейският съюз е въвел механизъм за надзор на износа на ваксини, според който дозите, които ще бъдат изпратени в чужбина, би трябвало да бъдат утвърдени първо от Брюксел и от държавата-членка, в която са създадени.

Само една пратка - 250 000 дози на " Астра Зенека ", предопределени за Австралия - е била блокирана по тази скица през април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР