Европейският съюз да купува общо количества природен газ - това

...
Европейският съюз да купува общо количества природен газ - това
Коментари Харесай

ЕС да купува общо газ, предлага кабинетът

Европейският съюз да купува общо количества природен газ - това предложение на българското държавно управление е приела Европейската комисия. То ще бъде показано на водачите на изключителното съвещание на Европейския съвет на следващия ден. Идеята е част от пакет с пет оферти, изясни министър председателят Кирил Петков. Кабинетът удължи стратегиите за поддръжка на бизнеса и регистрира, че от началото на мандата е раздало над 4 милиарда лева обезщетения за бизнеса и жителите.

План за деяние с пет точки предлага България на Европейския съюз. Планът ще влезе в дневния ред на водачите на следващия ден, разгласи министър председателят Кирил Петков.

Първо - общо пазаруване на природен газ.

" Европейската комисия да има специфичен отдел, който да прави всичките договаряния на равнище Европейски съюз. Когато целият пазар на Европейски Съюз приказва в един глас, шансът да понижим цената на газа доста е значителен. До този миг всяка страна се оправя сама и не е довело до положителни резултати в цената на газа ", съобщи министър-председателят Кирил Петков.



Второ - цената на изкупувания природен газ да е към 50 евро за мегаватчас.

" Заедно да създадем взаимен механизъм, да можем да понижим тези равнища до 50 евро на мегаватчас, с цел да реализираме едни доста по-добри цени за цялата Европейска общественост, което ще се отрази и на цените на тока ", добави Кирил Петков.



Третото предложение е координирано понижаване на акциза за горивата в целия Европейски Съюз.

" Това би трябвало да стане отново координирано с всички европейски страни, тъй като да не се получи опция за арбитраж сред другите страни членки, само че в случай че това успеем да го предложим и се одобри, това значи, че би трябвало да имаме доста понижение на цените на горивата в целия Европейски съюз ", добави Кирил Петков.



Четвърто - всички газохранилища в Европа да бъдат запълнени 90% преди идващия зимен сезон.

Правителството предлага още на Европейската комисия да ускори разговора с евентуални снабдители на полутечен газ, с цел да имат страните на Европейски Съюз авариен вид без значение от развиването на средата за сигурност в района.

За бизнеса: Програмите за отплата не престават и през април.



Първо - таванът на помощите за небитовите консуматори се усилва от 250 на 300 лв. за мегаватчас.

" По този метод ние най-вероятно ще вкараме спомагателни 738 млн. в тази стратегия, тъй че макар войната бизнесите да не бъдат ударени с този ценови потрес, който се случва сега ", съобщи Кирил Петков.

От началото на мандата си през декември кабинетът е отпуснал над 4 милиарда лева обезщетения.

" За същия интервал разноските на семействата за електрическа сила и отопление останаха непроменени макар всички тежки пазарни разтърсвания и всичките свързани съставни елементи на енергоносителите в Европа. За съпоставяне за подобен интервал в Европа междинните разноски за електричество и топлоенергия се покачиха с 30% ", сподели още министърът на енергетиката Александър Николов.



Битовите клиенти, които употребяват природен газ, както и клиентите на топлофикационните сдружения, ще продължат да получават обезщетения и през април от 69 лева за мегаватчас.

До 30 юни продължава компенсацията и на мрежовите оператори за софтуерните им разноски - за към 230 млн.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР