Европейският съвет призова Скопие да прилага двустранните споразумения, включително Преспанското

...
Европейският съвет призова Скопие да прилага двустранните споразумения, включително Преспанското
Коментари Харесай

ЕС призова Скопие да прилага договорите с Атина и София, "за да има резултати"

Европейският съвет прикани Скопие да ползва двустранните съглашения, в това число Преспанското съглашение с Гърция и контракта за добросъседски връзки с България, добросъвестно и с осезаеми резултати. Това се показва в заключителния документ от видеоконференцията на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз и от Западните Балкани.

Приложението на договореностите е значимо, с цел да има " позитивна динамичност и резултати ", добави на конференция след събитието ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той означи, че договорите, подписани от Скопие, целят превъзмогване на напрежението.
Разговори на върха: Европейски Съюз и Западните Балкани се срещат онлайн Премиерът Бойко Борисов ще направи изказване за медиите в 20 ч.
Европейският съюз препотвърди европейката вероятност за 6-те страни от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна гора. 27 страни обаче не дадоха предстоящата дата за начало на договарянията с Албания и Северна Македония.

Снимка: БГНЕС / EPA

По отношение на антибългарската изразителност в югозапданата ни съседка, министър председателят Бойко Борисов напомни, че първи сме подкрепили Северна Македония за НАТО и прикани съседите ни да не ни слагат неизпълними условия.

" Всички участници поддържаха пътя към Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания. Много път имат да извървят, само че радостната вест е реалност ", разгласи Борисов след видеоконферентната Среща на върха Европейски Съюз - Западни Балкани.

Борисов уточни, че е имало неприемливи изявления в предизборната акция в Република Северна Македония, че България е фашистка страна, че не е избавила македонците, а единствено българските евреи. " Това е подигравка с българския народ, с българската черква, с хората, които са лягали на релсите, с цел да не позволен влаковете да изоставен България с над 50 хиляди евреи ", разяснява Борисов.

Снимка: Министерски съвет

По силите на дребна България след Втората международна война това е героизъм, означи Борисов и посочи, че той се признава от всички американски, еврейски комитети и организации. Нека си водят предизборната акция, само че не за сметка на България, твърдо ги поддържаме, само че и ясно държим на историята, на това което сме подписали в контракта за добросъседство, уточни Борисов.
Буяр Османи: България няма да блокира евроинтеграцията на Северна Македония Двете страни могат да се схванат, уверен е македонският вицепремиер по европейските въпроси
Той разяснява поддръжката на България за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз с думите: " Ние сме европейска страна и работим по европейски обичай, а европейският обичай е да работиш по документи и когато 27 страни плюс ръководител на Екологичен потенциал, Европейска комисия, Европейския съвет, са приели текст, в който е поименно е посочен Договорът за добросъседство и България - ние сме свършили нашата дипломатическа работа. Ако някой се отклони от този документ - при всяка една глава България може да го блокира. Затова аз им споделих - това зависи от вас. Ние нашата работа сме си я свършили ".
Борисов: При над 100 заболели дневно ограниченията още веднъж ще бъдат затегнати Европейски Съюз активизира 3,3 милиарда евро за здравните системи на Западните Балкани
Добросъседските връзки са ключ към икономическото възобновяване на района, добави ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в свое изказване след срещата. Искаме Западните Балкани да се приближат към единния пазар, нужни са промени с ясна поредност, добави тя. Фон дер Лайен уточни, че Европейски Съюз поддържа района в битката с епидемията от Ковид-19, като е обезпечил до момента 3,3 милиарда евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР