Европейският съд в Страсбург. Снимка: Светослав Терзиев България бе осъдена

...
Европейският съд в Страсбург. Снимка: Светослав Терзиев България бе осъдена
Коментари Харесай

Страсбург осъди България за нехуманно отношение към дете

Европейският съд в Страсбург. Снимка: Светослав Терзиев

България бе наказана през днешния ден в Страсбург да заплати 3600 евро морални вреди и 5260 евро за правосъдни разходи на Джерен Хаджиева, която живее във Варна. Жената е родена през 1988 година и има двойно поданство – туркменистанско и съветско. Срещу нея страната е показала нечовешко отношение, тъй като я е оставила сама да се грижи за себе си през 2002 година, когато е била на 14 години, откакто е арестувала родителите й.
Семейството й се е преместило в България през 2001 година, като преди този момент татко й е бил заместител шеф на Туркменистанската централна банка, а след това се е включил към опозиционно политическо придвижване. През 2002 година управляващите на Туркменистан повдигнали обвиняване против родителите й за финансова корист и поискали изгонването им. Българската полиция ги задържала в ареста и ги пуснала след две седмици. През цялото време никой не се заинтересувал от детето им.
През 2006 година Джерен Хаджиева подала тъжба, че е била оставена две седмици сама да се грижи за себе си. През 2012 година жалбата й била дефинитивно отхвърлена от българския съд. Това й дало опция да се обърне към съда в Страсбург. Той решил, че е нарушено правото й на персонален и фамилен живот по член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР