Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург гледа с приоритет дело за репресия срещу Елена Йончева

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ) е приел, че делото на Елена Йончева против България може да има особено влияние и по тази причина го преглежда с приоритет, разяснява юристът на българската евродепутатка адв. Михаил Екимджиев.

Според него делото на Йончева е неповторимо, тъй като тя е по едно и също време представител на политическата съпротива и публицист. Съдът в Страсбург ще преценя дали образуването на наказателно дело за пране на пари против нея цели само да я репресира и да дискредитира работата ѝ.

В жалбата на Йончева се показва, че е нарушен член 18 от Конвенцията за правата на индивида, който не разрешава законни ограничения да се употребяват за паралегални цели. Практиката на Европейски съд по правата на човека по член 18 е бедна, а през годините по този член са отхвърлени жалбите на Михаил Ходорковски и Юлия Тимошенко.ю

Българското държавно управление би трябвало да показа позицията си до 18 януари или да предложи съглашение на Йончева.

В жалбата на евродепутатката е разказано по какъв начин откакто прави разкрития за възможни корупционни практики на ГЕРБ, деятели от партията, в това число и засегнатият от разкритията ѝ Делян Добрев, сезират прокуратурата против нея през лятото на 2018 година.

През ноември 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров желае депутатския имунитет на Йончева. Тя се отхвърля от него. През януари 2019 година ѝ е повдигнато обвиняване за пране на пари и прокуратурата пуска в детайли известие на уеб страницата си. То е по-подробно даже от постановлението за привличане на Йончева като обвинена. Това се случва тъкмо преди тя да бъде издигната за лидер на листата на Българска социалистическа партия за европейските избори.

Йончева е упрекната, че през юни 2012 година ръководеното от нея сдружение „ Офроуд “ ООД е получило посредством „ Далий трейдинг лимитид “ финансови средства от Корпоративна комерсиална банка (КТБ), които, съгласно прокуратурата, са били присвоени от притежателя на банката Цветан Василев. До началото на юни 2014 година КТБ е с обществена известност на просперираща банка, със забележителен пазарен дял в банковия бранш на България, се припомня в жалбата.

В нея се споделя още, че поради систематични и структурни недостатъци на националното право, досъдебното произвеждане в България нерядко е употребявано не като процесуален прийом за откриване и наказване на закононарушения, а като средство за опасност, надзор и изнудване. Публично известни са доста такива проблеми.

В жалбата се цитират изказвания на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Тома Биков и Маноил Манев против Йончева. Цитира се и прословутия запис на Борисов, изминал през лятото на 2020 година, в който се чува той да споделя, че Елена Йончева ще " изгори “. Евродепутатката е поръчала експертиза на въпросния запис в Съединени американски щати и тя е потвърдила достоверността му.

" В проблема „ Йончева “ има неповторимо комбиниране на общ политически и юридически подтекст с съответни обстоятелства, доказващи паралегалната цел на обвиняването против нея. От тази вероятност най-важни са дейната политическа и журналистическа позиция на жалбоподателката и нейните разкрития за корупционни практики измежду ръководещите. На второ място е безконтролността на прокуратурата и „ институционалната ѝ просвета “ за корист с процесуални пълномощия. Към този общ подтекст се наслагва фактологично неуместното обвиняване, че през юни 2012 година Йончева е знаела за незаконния генезис на парите, които „ Офроуд “ ООД получава от КТБ. Прокуратурата нито сочи доказателства, нито дава информация за основанията на това обвиняване “, написа в жалбата на Йончева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР