Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се

...
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се
Коментари Харесай

ЕСПЧ осъди Русия да плати 24 000 евро обезщетение на Pussy Riot

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе по тъжба на музикантките от пънк групата Pussy Riot против възбраната за регистрация на тяхната съветска неправителствена организация " Зона на правата ", като постанови Русия да им заплати над 24 хиляди евро обезщетение.

След отдръпването на страната от Съвета на Европа съветските управляващи оповестиха, че повече няма да извършват решенията на Европейски съд по правата на човека и няма да заплащат компенсациите, постановени от съда.

През 2013 година Надежда Толоконникова (включена в листата на задграничните сътрудници от съветското министерство на правосъдието), Мария Альохина и Владимир Рубашний оповестиха желанието си да основат правозащитна организация с нестопанска цел, която да пази правата на пандизчиите. Беше им отказано да записват организацията, като се твърдеше, че показаните документи и статутът на организацията са несъвместими.

Европейски съд по правата на човека постанови, че отводът за регистрация на неправителствената организация е бил незаконосъобразен. " Съдът одобри, че не са били налице задоволително подробни указания и официални условия за вписване на Неправителствени организации и попълване на съответните формуляри. Тези грешки в документите не дават съображение за отвод на регистрация ", се споделя в решението. Посочва се, че съветските управляващи би трябвало да платят на всяка от ищците по 9,5 хиляди евро обезщетение, като се присъждат и 1,9 хиляди евро правосъдни разходи.

През 2021 година съветското Министерство на правораздаването включи " Зоната на правата " в регистъра на задграничните сътрудници. През юли 2023 година организацията е заличена от листата на задграничните сътрудници заради нейната разпродажба.

На 15 март 2022 година Русия разгласи отдръпването си от Съвета на Европа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР