Европейският парламент ще обсъди на пленарната сесия в Страсбург следващата

...
Европейският парламент ще обсъди на пленарната сесия в Страсбург следващата
Коментари Харесай

Емил Радев: Призоваваме за по-ефективно прилагане на европейското законодателство за борба с прането на пари

Европейският парламент ще разиска на пленарната сесия в Страсбург идната седмица нова резолюция по отношение на положението на използването на законодателството за битка против прането на пари и финансирането на тероризма в Европейски Съюз.

„ С документа на процедура призоваваме за по-ефективно използване на европейското законодателство в тази сфера и по-точно да се транспонират Четвъртата и Петата инструкция за битка с прането на пари. Настояваме и за усилване на съдействието сред звената за финансово разузнаване на страните в ЕС”, разяснява българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев, който е непрекъснат докладчик на ЕНП в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи по тематиката за битката с прането на пари, и един от вносителите на проекторезолюцията, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По данни на Европол повече от 1% от годишния БВП на Съюза се открива като участващ в подозрителна финансова активност и по-конкретно пране на пари, обвързвано с корупция, трафик на оръжие и хора, търговия с опиати, укриване на налози и измами, финансиране на тероризъм или други противозаконни действия, които засягат жителите на Европейския съюз всекидневно.

Според евродепутатите би могло да се обмисли по-нататъшно хармонизиране на разпоредбите посредством трансформиране на Директивата за битка против изпирането на пари в правилник, който би имал капацитета да откри общи директно използвани правила в целия Европейски съюз.

Членовете на Екологичен потенциал молят Комисията да направи спомагателна оценка на опцията за сформиране на сив лист на евентуални високорискови трети страни, които не подхващат ефикасни ограничения за битка против прането на пари.

Парламентът ще организира спор по тематиката на пленарното си съвещание в сряда, а окончателният текст на резолюцията се чака да се гласоподава в четвъртък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР