Европейският парламент се готви да съди Европейската комисия за спорното

...
Европейският парламент се готви да съди Европейската комисия за спорното
Коментари Харесай

Брюксел срещу Брюксел: Парламентът на ЕС ще съди Комисията за парите в Унгария

Европейският парламент се готви да съди Европейската комисия за противоречивото ѝ решение да размрази милиарди средства за Унгария в края на предходната година, оповестиха за „ Brussels Playbook “ на „ Politico “ хора, взели участие в решението.

В понеделник Комисията по правни въпроси на Парламента гласоподава съвсем единомислещо – с 16 членове за, един срещу и без въздържали се – да се обърне към съда за това, че Комисията е нарушила задължението си да пази парите на данъкоплатците от злоупотреби . През декември предходната година Комисията деблокира 10,2 милиарда евро от замразените кохезионни фондове на Европейски Съюз, предопределени за Будапеща, които бяха спрени заради опасения, свързани с правата на индивида и върховенството на закона .

Решението беше взето един ден преди срещата на върха на Европейски Съюз, на която водачите трябваше да обсъдят нова помощ за Украйна и започването на договаряния за присъединение на Киев – стъпки, които унгарският министър-председател Виктор Орбан заплашваше да блокира.

Решението на ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен да размрази средствата беше посрещнато с отпор от страна на членовете на Екологичен потенциал, които я упрекнаха, че се е поддала на шантажа на Орбан.

„ Смятаме, че имаме стабилен мотив, защото Комисията си опонира по въпроса дали Унгария съблюдава върховенството на закона “ , съобщи в понеделник вечер пред Playbook евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд . Той удостовери:

„ Съдът на Европейски Съюз постоянно е отстоявал независимостта на съдилищата. “

Ходът на комисията – който е подсилен от членове на личната на фон дер Лайен Европейска национална партия – е умислен като „ знак към ръководителя на Комисията, че върховенството на закона не може да бъде изтъргувано за покупко-продажби с Орбан “, акцентира Фройнд.

Лидерите на политическите групи ще се срещнат в четвъртък, с цел да дадат дефинитивна зелена светлина на ръководителя Роберта Мецола да сезира съда преди крайния период, който е 25 март. Заедно с водачите на С&Д, Зелените, Левите и либералите, водачът на ЕНП Манфред Вебер ще гласоподава в поддръжка на този ход, оповестиха публични лица за Playbook.

Говорител на Комисията съобщи във вторник сутринта, че тя е обвързана със „ строги периоди и условия “ при вземането на тези решения. Тъй като Унгария е показала „ всички доказателства, които Комисията изискваше, с цел да потвърди независимостта на правосъдната си система “ , тя е „ правно задължена да одобри това решение “ . Говорителят добави:

„ Комисията смята, че е работила в цялостно сходство с правото на Европейски Съюз и ще отбрани решението си пред съдилищата на Европейски Съюз. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР