Европейският парламент призовава законът Магнитски на ЕС да налага санкции

...
Европейският парламент призовава законът Магнитски на ЕС да налага санкции
Коментари Харесай

ЕП: Законът Магнитски на ЕС да наказва нарушаването на човешките права

Европейският парламент приканва законът " Магнитски " на Европейски Съюз да постанова наказания на нарушителите на правата на индивида.
Евродепутатите декларират, че решението за включване и изтриване на засегнатите лица следва да се основава на ясни, транспарантни и характерни критерии, директно свързани с осъщественото закононарушение, с цел да се подсигурява повсеместен правосъден надзор и права за обжалване. Те също по този начин приканват страните от Европейски Съюз да изградят механизъм за налагане на наказания и да бъде въведен контрол на европейско равнище, защото през последните месеци има случаи, в които европейски компании и страни членки са нарушили отговорностите си по отношение на глобите на Европейски Съюз.
Новият режим на наказания ще ускори ролята на Европейски Съюз като световен водач в региона на правата на индивида и би трябвало алегорично да носи името на Сергей Магнитски, споделят депутатите. Сергей Магнитски е съветски експерт по данъчно право, проверяващ корупцията, който е арестуван и умира през 2009 година в московски затвор, където е бил подложен на безчовечен условия на живот и изтезания. Подобно законодателство към този момент съществува в Съединени американски щати, Канада и няколко страни от Европейски Съюз, като Естония, Латвия, Литва и Англия.
Съветът на Европейски Съюз би трябвало да вземе решение с квалифицирано болшинство
Европейският парламент неведнъж е приканвал за въвеждането на механизъм за наказания, въз основата на който виновниците за жестокостите, свързани с правата на индивида, да бъдат наказвани. Това предлагането към този момент набира скорост, откакто през ноември холандското държавно управление инициира полемика по въпроса сред страните членки на Европейски Съюз. В момента то се преглежда на ниво работна група в Съвета на Европейски Съюз.
Евродепутатите приветстват предлагането на ръководителя на Европейската комисия да бъде анулирано гласуването с единогласие в областите на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) в процеса на взимане на решения от Съвета. В този подтекст те приканват страните членки на Европейски Съюз да одобряват новия инструмент за наказания, като предложенията за наказания свързани с правата на индивида да бъдат гласувани в Съвета с квалифицирано болшинство.
Резолюцията беше призната с 447 " за ", против 70 " срещу " и 46 " въздържали се ".
Законът " Магнитски " и Европейски Съюз
Предложеното за законодателство е инспирирано от американския закон " Магнитски ", подписан от президента Барак Обама през декември 2012 година, който е ориентиран към съветските управляващи, считани за виновни за гибелта на съветския данъчен юрист Сергей Магнитски.
Санкциите на Европейски Съюз са към този момент неразделна част от инструментариума на Европейски Съюз за външни връзки през последните две десетилетия. Понастоящем има над 40 разнообразни ограничаващи ограничения против физически лица в 34 страни. Приблизително 2/3 от глобите на Европейски Съюз против трети страни са наложени в поддръжка на правата на индивида и демократичните цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР