Европейският парламент прие днес резолюция, в която настоява за временно

...
Европейският парламент прие днес резолюция, в която настоява за временно
Коментари Харесай

ЕП настоява за временно отпадане на патентите за сovid-ваксините

Европейският парламент одобри през днешния ден резолюция, в която упорства за краткотрайно унищожаване на патентите върху имунизациите против Covid-19, с цел да се форсира разпространяването им по света. Призивът бе признат с 355 гласа " за ", 263 гласа " срещу " и 71 въздържали се, се отбелязва в известие на Екологичен потенциал. 

Според евродепутатите премахването на патентите ще разреши да се укрепи международния достъп до имунизациите. Те акцентират, че предаването на технологията на произвеждане е от основно значение за ускоряването на тяхното произвеждане в международен мащаб и в дълготраен проект. 

Предлага се да стартират договаряния със Световната комерсиална организация. Според Европейския парламент най-важно е доброволното лицензиране (когато носителят на правата взема решение на кого и по какъв начин да преотстъпи патента) и предаването на технологии към страни, които създават ваксини.

Евродепутатите упорстват Европейски Съюз бързо да отстрани пречките пред износа на ваксини, а Съединени американски щати и Англия неотложно да отстранен възбраната за експорт на ваксини и първични материали за тяхното произвеждане. Те подчертават и нуждата от поддръжка на световния механизъм за систематизиране на ваксини КОВАКС. 

Екологичен потенциал регистрира, че за имунизирането на 70 на 100 от международното население са нужни 11 милиарда дози. Досега са сложени 1,6 милиарда дози, от които едвам 0,3 на 100 - в 29-те най-бедни страни. Евродепутатите упорстват идващите съглашения за предварителни поръчки да бъдат обществени, изключително за имунизациите от ново потомство, както и в тях на има обвързваща уговорка за бистрота за доставчиците им. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР