Европейският парламент предупреждава за опасността от по-нататъшно милитаризиране в региона

...
Европейският парламент предупреждава за опасността от по-нататъшно милитаризиране в региона
Коментари Харесай

Ново измерение на руската хибридна война


Европейският парламент предизвестява за заплахата от по-нататъшно милитаризиране в района на Азовско море източно от Крим. Евродепутатите упорстват за наказания против Русия при положение на ескалация.

Конфликтът сред Русия и Украйна в Азовско море се изостря. Азовско море е ситуирано сред двете страни и полуостров Крим го отделя от Черно море. А след анексията на Крим Керченският проток е единственият морски път към Азовско море. Протокът е напълно под контрола на Русия. Тази година Москва пусна в употреба нов мост, който свързва континентална Русия с Крим. Сега Европейският парламент остро подлага на критика дейностите на Русия в Азовско море. Евродепутатите в Страсбург одобриха в четвъртък съответната резолюция.

Европарламентът осъжда в резолюцията си " прекалено дългите контроли " на комерсиалните кораби от страна на Русия. Те водят до закъснение на доставките по море с една седмица. По данни на украинските управляващи, до края на септември над 200 кораба са били подложени на интензивни инспекции. 120 от тях са плавали под флага на някоя страна-член на Европейски Съюз. Евродепутатите не отхвърлят правото на Русия да управлява корабите, които влизат или излизат от Азовско море. Русия обаче не трябва да злоупотребява с това си право по политически аргументи. Според Петрас Аустревичус от фракцията на либералите, сходни " противников дейности " би трябвало да бъдат пресичани незабавно, преди Кремъл да схване това като " зелена светлина " за провеждането на сходни контроли и блокади и другаде. В резолюцията на Европарламента е включена и забележката на Ана Фотига от фракцията " Европейски консерватори и реформатори ", съгласно която " Русия към този момент е прилагала този способ като нарушаване на териториалните ѝ води от трети страни и е блокирала морските пътища в Балтийско море за Естония, Латвия и Полша ".

Милитаризирането на Азовско море

Сандра Калниете от ЕНП акцентира, че засилените контроли на корабите засягат ползите на Европейски Съюз, само че заплахите за сигурността в района са по-важни от икономическите аспекти. Нестабилната обстановка в Азовско море може " елементарно да ескалира в открит спор ", се споделя в резолюцията на Европарламента. В тази връзка евродепутатите показват " своята дълбока угриженост от непрекъснатото милитаризиране на Азовско море, Черноморския район и най-много на непозволено анексирания полуостров Крим ". Евродепутатите дават за образец и разполагането на съветски противовъздушни системи вид S-400. Киев от своя страна реагира на дейностите на Москва, като сътвори нова военна база на Азовско море.

Азовско море

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика Федерика Могерини също взе участие в дебата. Тя означи със страдание, че до неотдавна Азовско море е било съвсем изцяло демилитаризиран район. Федерика Могерини акцентира, че никой няма интерес от милитаризиране, тъй като то ще дестабилизира изцяло напрегната обстановка със сигурността в Черноморския район. Съгласно резолюцията на европарламента, дейностите на Москва в Азовско море съставляват " ново измерение на хибридното водене на война " против Украйна. Жан-Люк Шафхаузер от дяснопопулистката секта " Европа на нациите и свободата " изрази убеждението си, че напрежението е повишено, тъй като в края на август Съединени американски щати са взели решение за увеличение на военната помощ за Украйна. През септември Вашингтон даде на Киев два нови патрулни катера.

Какви са задачите на Москва?

Сандра Калниете окачестви дейностите на Русия в Азовско море като " пълзяща анексия ". Европарламентът се оплаква и от това, че " Руската федерация нелегално добива нефт и природен газ на украинска територия ". Европарламентът акцентира, че съществува заплаха " Русия да окупира украинските петролни и газови залежи в Азовско море, в случай че ѝ се удаде да трансформира морето във вътрешно море на Руската федерация ". Европарламентът приканва ОССЕ да удължи наблюдателската си задача в Азовско море или да сътвори обособена интернационална наблюдателска задача. От позиция на забележителния конфликтен капацитет пред вратите на Европа, Европарламентът счита за оправдано " да бъде назначен специфичен европейски прокурист за Крим и Донецкия басейн, който да бъде виновен и за Азовско море ". Евродепутатите приканват Съвета на Европа ясно да съобщи пред Москва, че при положение на ескалация на спора в Азовско море, глобите против Русия могат да бъдат разширени.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР