Европейският парламент отне имунитета на двама евродепутати след искане на

...
Европейският парламент отне имунитета на двама евродепутати след искане на
Коментари Харесай

ЕП отне имунитета на двама евродепутати заради Катаргейт

Европейският парламент лиши имунитета на двама евродепутати след искане на белгийската прокуратура да ги разпита по отношение на следствието за корупция и лобизъм в институцията, известно като „ Катаргейт “.

С огромно болшинство в четвъртък евродепутатите поддържаха предложенията за събаряне на имунитетите на италианеца Андреа Козолино и на белгиеца Марк Тарабела . Двамата са членове на групата на Социалистите и демократите (S&D)..

Козолино и Тарабела са обвинени в съществени закононарушения, които биха могли да са равносилни на корупция, пране на пари и присъединяване в незаконна организация. Това излиза наяве от двата отчета за снемане на имунитет, които бяха утвърдени от евродепутатите в четвъртък,

И двамата отхвърлят да са направили каквито и да било нарушавания.

Тарабела участва физически по време на гласуването в Брюксел и поддържа отнемането на личния си имунитет.

„ Повтарям, че съм почтен в тази спекулация и в този момент зависи от правосъдните органи да ме разпитат “, сподели Тарабела пред кореспонденти след гласуването. Той добави, че е „ благополучен “ от премахването на имунитет.

Козолино също сподели, че не се тормози от свалянето на имунитета.

„ Изобщо не се тормозя, наличността ми е цялостна и е в детайли документирана “, споделя италианецът в изявление за Политико.

Евродепутатите се употребяват с имунитет против правосъдно следствие, до момента в който работят в Народното събрание. Процесът на унищожаване на тази отбрана лишава няколко седмици и изисква голям брой стъпки.

Говорител на белгийската прокуратура, представен от Политико, споделя, че локалните управляващи към този момент могат да третират „ забърканите хора “ като всеки различен белгийски жител.

Скандалът „ Катаргейт “ избуха в края на 2022 година и съществено подрони престижа на европейските институции. на решенията в Европарламента с пари. Доха се стреми към договорка с страни от Европейски Съюз, на които да продава своя природен газ, както и към опция за безвизово пътешестване на катарците в Шенгенското пространство.

В центъра на следствието за корупция и лобизъм в интерес на Катар беше към този момент заместник-председателката на Екологичен потенциал Ева Кайли , която беше отстранена от поста. Тя е в ареста от близо 2 месеца.

Освен нея са упрекнати още трима души – някогашният евродепутат Антонио Панцери , сътрудникът на Кайли Франческо Джорджи и лобистът Николо Фига-Таламанка.

По-рано през януари Панцери, за който се допуска, че е бил водачът на незаконната мрежа, че ще ѝ спомага в следствието. Той е признал, че е превел 120 000 евро на белгийския евродепутат Тарабела, заяви юристът му.

Катар изрично отхвърля, че се е опитал да получи въздействие посредством дарове и пари. Мароко също изрично отхвърля обвиняванията, че е търсил въздействие по въпроси като правата на лов на риба и противоречивия статут на Западна Сахара.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР