Европейският парламент отхвърли компетентността на полския конституционен съд да се

...
Европейският парламент отхвърли компетентността на полския конституционен съд да се
Коментари Харесай

Европарламентът поиска планът за възстановяване на Полша да бъде отхвърлен

Европейският парламент отхвърли компетентността на полския парламентарен съд да се произнася по каузи, подлагайки под подозрението неговата правна годност и самостоятелност.

В резолюция, признато с 502 гласа " за ", 153 " срещу " и 16 гласа " въздържал се ", евродепутатите желаеха Европейската комисия да блокира еврофондовете за Полша до 2027 година и да не дава зелена светлина на проекта й за възобновяване и резистентност. Ако това се случи Полша ще се лиши от до 210 милиарда евро през идващите 7 години.

" Незаконен и незапознат "

Евродепутатите, които във вторник, откакто Конституционният арбитражен съд реши, че по някои въпроси европейското право няма преимущество пред националното, обявиха в своята позиция, че висшият полски съд е противозаконен, подвластен е от изпълнителната власт и не е дипломиран да пояснява Конституцията на страната . Според тях съдът е трансфорат " в инструмент за легализиране на противозаконните действия на органите на властта ". В своето изявление в Страсбург ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен също даде да се разбере, че не зачита решенията на конституционния съд на Полша поради чиято самостоятелност Комисията води наказателни процедури против Варшава.

Евродепутатите акцентират, че съгласно полската конституция договорите на Европейски Съюз са директно използвани в националния юридически ред и имат преимущество при положение на сблъскване с националното законодателство . Те упрекват полския министър-председател, че " злоупотребява в допълнение със правосъдната система като инструмент за реализиране на политическите му стратегии " и декларират, че Полша остава непринудено обвързана с учредителните контракти на Европейски Съюз и правосъдната процедура на Съда на Европейски Съюз.

В резолюцията се показва поддръжка за " полските съдии, които към момента ползват върховенството на правото на Европейски Съюз и отнасят делата до Съда на Европейския съюз макар риска за тяхната кариера ", както и към жителите, които стачкуваха против нарушаването на законността.

Лишаване от средства

Според евродепутатите не трябва да се дават пари на европейските данъкоплатци на държавни управления, които о " очевидно, целеустремено и систематично " подкопават европейските полезности и по тази причина се желае Еврокомисията да задейства новия механизъм за върховенството на правото, съгласно който страни, които засягат финансовите ползи на Европейски Съюз като се отклоняват от законността, биват лишавани от полагаемите им се пари по еврофондовете. Освен това Народното събрание упорства, Европейската комисия, която от май прави оценка проекта за възобновяване и резистентност на Полша, без да се е произнесла по него, да не го утвърждава. В същото време те споделят, че не желаят да санкционират поляците и приканват Еврокомисията да измисли механизъм, посредством който парите да отиват при бенефициентите, без да минават през държавното управление, каквито са настоящите европейски правила.

Европейският парламент желае още Европейската комисия да стартира наказателни процедури против Варшава за неспазване на решенията на Съда на Европейски Съюз за неотложно закриване на дисциплинарната гилдия на Върховния съд и да разгласи, че в страната " съществува явен риск от тежко нарушаване на правилата на правовата страна " - последваща стъпка от процедурата по член 7 от Лисабонския контракт, която може да докара до лишаване на правото на глас на Полша при вземането на европейски решения. Процедурата тече от 2017 година, само че не е напреднала доста, поради бавното й напредване в Съвета на Европейски Съюз, където липсва нужното единогласие.

Евродепутатите приканват и европейските водачи, които заседават в четвъртък и в петък в Брюксел да излязат с декларация по въпроса.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР