Европейският парламент одобри промени в законите, управляващи пазара на електричество

...
Европейският парламент одобри промени в законите, управляващи пазара на електричество
Коментари Харесай

Европарламентът одобри промени в правилата за пазара на електричество

Европейският парламент утвърди промени в законите, ръководещи пазара на електричество в Европейски Съюз, и записа в тях правото за подписване на контракти за доставка на закрепени цени, с което да бъдат предпазени потребителите против пазарните флуктуации, съобщи ДПА.

Новите правила са отговор на енергийната рецесия от последните години и внезапния скок на цените след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, подбудени от прекъсването на доставките на съветски природен газ до доста страни от Европейски Съюз.

Цените започнаха да порастват още през 2021 година, откакто някои коронавирус ограничавания бяха отстранени.

Новото законодателство включва два обособени закона, изменящи разнообразни аспекти от регулаторната рамка на пазарите на електричество в Европейски Съюз.

Те включват правото на потребителите на контракти с закрепен период и закрепени цени на доставка, с цел да бъде предотвратено възможните промени на цените на едро да се отразят внезапно върху сметките им.

Съществуващото законодателство към този момент даде правото на потребителите, които разполагат с умни измервателни уреди, да изискват динамично ценообразуване, като заобикалят ползване в часове пик.

В рамките на същото законодателство Европейски Съюз получава правото да афишира " рецесия с цените на електричеството ", когато те се повишат внезапно. Това пък позволява на страните членки да дефинират цените на електричеството за дребните и междинни предприятия (SMEs) и за енергийно ефикасните компании.

Законите бяха гласувани след дълги договаряния сред евродепутатите и представители на страните членки, само че промените към момента се нуждаят от утвърждението на страните членки, с цел да влязат в действие, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР