Европейският парламент одобри първия в света цялостен пакет от правила,

...
Европейският парламент одобри първия в света цялостен пакет от правила,
Коментари Харесай

ЕС одобри първата в света цялостна крипто регулация

Европейският парламент утвърди първия в света повсеместен пакет от правила, ориентирани към регулирането на криптоиндустрията. Амбициозният Закон за пазарите на криптовалути, прочут като MiCA, бе утвърден през днешния ден с 517 гласа „ за “ и 38 „ срещу “.

Целта му е да понижи рисковете за потребителите, в това число посредством повече отговорности за доставчиците, ако изгубят средствата на вложителите. Като цяло разпоредбите ще наложат редица условия към криптоплатформите, емитентите на токени и търговците, тъй че да се подсигурява по-голяма бистрота и сигурност.

Очаква MiCA да влезе в действие през юни тази година и поетапно да стартира да се ползва в идващите 12-18 месеца.

Правилата бяха контрактувани предишното лято и идват в сложен миг за криптоиндустрията, която претърпя съществени земетресения, като краха на борсата FTX и други играчи. Надеждите за повече непоклатимост на този децентрализиран пазар обаче срещата контракоментарите на критиците, че разпоредбите не прилягат на актуалните потребности.

Ернест Уртасун от групата на Зелените в Екологичен потенциал назова разпоредбите „ нова епоха на регулаторен контрол върху нерегулираните криптопазари, които предизвикаха обилни загуби за мнозина вложители “. Също по този начин обаче признава, че MiCA не покрива изцяло регулаторните проблеми и незабавно има потребност от попълването на изчезналите късчета “.

Какво планува MiCA?

MiCA ще изисква от криптофирмите да бъдат оторизирани от Европейски Съюз, с цел да оферират услугите си в блока, както и да ползват ограниченията за битка с прането на пари и финансирането на тероризма.

От постоянните монети като tether и USDC на Circle ще се изисква да поддържат задоволително запаси, с цел да посрещнат настояванията за назад изкупуване при положение на всеобщи тегления. Стейбълкойните, които станат прекомерно огромни, ще получат ограничаване до 200 млн. евро (220 млн. долара) преводи дневно.

На Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП) ще бъдат предоставени пълномощия да се намесва и да не разрешава или лимитира криптоплатформи, в случай че се откри, че те не пазят вярно вложителите или заплашват целостта на пазара или финансовата непоклатимост.

MiCA преглежда и екологичните проблеми, свързани с криптовалутите, като компаниите ще бъдат принудени да оповестяват потреблението си на сила, както и въздействието на цифровите активи върху околната среда.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР