Европейският парламент одобри нови мерки за укрепване на капацитета на

...
Европейският парламент одобри нови мерки за укрепване на капацитета на
Коментари Харесай

ЕП одобри мерки за контрол на огнища от заразни болести

Европейският парламент утвърди нови ограничения за подсилване на потенциала на Европейски Съюз за попречване и надзор на огнища от заразни заболявания и за справяне с трансгранични закани за здравето.

Членовете на Екологичен потенциал утвърдиха постигнатото със Съвета съглашение за удължение на мандата на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC) с 542 гласа „ за “, 43 гласа „ срещу “ и 9 гласа „ въздържал се “. Новото законодателство има за цел да укрепи потенциала на Европейски Съюз за попречване, оперативна подготвеност и ръководство на огнищата на заразни заболявания.

ECDC ще си сътрудничи с Европейската комисия, националните органи, органите на Европейски Съюз и интернационалните организации, с цел да подсигурява, че дейностите им са съгласувани и се допълват взаимно. С оглед на навременното подаване на съпоставими данни, Центърът ще координира стандартизацията на процедурите за събиране на данни, както и валидирането, разбора и разпространяването на данни на ниво Европейски Съюз.

Освен това ECDC ще следи от близко потенциала на националните здравни системи за разкриване, попречване и реагиране на епидемиологични огнища, както и превъзмогването на последствията от тях. Той ще ревизира и за съществуването на пропуски и ще издава научно обосновани рекомендации.

Парламентът също по този начин одобри с 544 гласа „ за “, 50 гласа „ срещу “ и 10 гласа „ въздържал се “ съглашението по отношение на ограничения, които ще разрешат на Европейски Съюз по-добре да планува и да реагира на съществени трансгранични закани за здравето.

Новите правила включват усъвършенствано обмисляне на предварителната защита, готовността и реакцията на ниво Европейски Съюз и на национално ниво. Комисията ще може публично да открива съществуването на изключителна обстановка в региона на публичното здраве на ниво Европейски Съюз, което ще докара до усилване на съдействието в границите на Европейски Съюз. Така ограниченията за противопоставяне ще се създават и ползват навреме.

В законодателството също по този начин се обясняват процедурите за взаимно доставяне с медикаменти и медицински произведения, в това число опцията за ограничение на паралелните действия по възлагане на публични поръчки и договаряне от участващите страни – когато става въпрос за артикули, закупувани на ниво Европейски Съюз.

" ECDC ще дава рекомендации за подсилване на потенциала на здравните системи и ще взе участие в създаването на здравни индикатори, които ще спомогнат за ръководството и реагирането на епидемии от заразни заболявания и за решаването на произлизащите от тях проблеми в опазването на здравето. Центърът ще бъде по-добре квалифициран да дава стабилен и самостоятелен теоретичен експертен опит и да поддържа ограниченията за попречване, реализиране на оперативна подготвеност и реагиране на трансгранични закани за здравето ", съобщи докладчикът Йоана Копчинска.

" Този законодателен пакет дава явен отговор на желанието, изразено от 74% от европейските жители, за по-голямо европейско присъединяване в ръководството на рецесии. Градим Европейския здравен съюз малко по малко. Ще продължим този план в подтекста на разискванията за предстоящ Конвент за преразглеждане на европейските контракти ", сподели докладчикът Вероник Трийе-Льоноар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР