Европейският парламент обсъди днес отново въпроса с оттеглянето на Великобритания

...
Европейският парламент обсъди днес отново въпроса с оттеглянето на Великобритания
Коментари Харесай

ЕП обсъди възможностите пред ЕС и Великобритания след последните решения в Лондон

Европейският парламент разиска през днешния ден още веднъж въпроса с отдръпването на Англия от Европейски Съюз в светлината на последните решения на Народното събрание в Лондон.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс означи, че английските депутати са единствените, които могат да посочат пътя напред. Не виждам по-добро решение от постигнатото съглашение и съответните обяснения. Днес сме в ръцете на английската политическа система, тя би трябвало да уточни решението, добави той.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние съобщи, че снощното отменяне на съглашението в английския парламент удължава и задълбочава огромната неустановеност. Отговорността за безизходицата е само на Англия. Ако британците изберат да изоставен със съглашение, ще разполагаме със период от 21 месеца до четири години за договарянията по бъдещите връзки. При всяко състояние Англия ще остане наш съдружник и сътрудник, уточни той. По неговите думи, в случай че британците решат да поддържат съглашението, то ще остане единствената опция за отдръпване по правила, само че към него повече няма да бъдат добавяни уверения и обяснения. Очакваме английското държавно управление да предложи какво да се прави, с цел да се реализира болшинство в английския парламент. Трябва да бъде ясно за какво да се удължи срокът преди отдръпването. Опасността от овакантяване на Англия без съглашение в никакъв случай не е била по-голяма. Европейски Съюз е подготвен за разлъка без съглашение, съобщи Барние.

В последвалите изявления на парламентарните групи Европейската национална партия (ЕНП) дефинира като злополучие последствията от вчерашното гласоподаване на английските депутати. Трябва да се подготвим за най-лошото. Ако няма болшинство в английския парламент, хората следва отново да бъдат запитани какво избират. Удължаването на периода преди отдръпването би трябвало да се основава на уместни аргументи. Няма потребност от удължение даже с ден, в случай че няма изясненост какво да се реализира в този спомагателен период. Англия завладява политическото пространство в Европейски Съюз и това не може да продължава, тъй като е за сметка на решаването на въпроси като да вземем за пример Китай, добави ЕНП.

Групата на социалистите и демократите настоя Европейски Съюз към този момент да се насочи към други въпроси като стопанската система и опазването на околната среда. Призоваваме английския парламент да одобри свястно решение. След като не реализира решение, въпросът още веднъж би трябвало да се сложи на жителите, приканиха социалистите.

Групата "Европейски консерватори и реформатори " (ЕКР), която постоянно до момента поддържаше отдръпването на Англия, съобщи, че има по-добро решение и то е страната да остане в Европейски Съюз. ЕКР прикани през днешния ден за второ допитване до английските гласоподаватели. Европейска комисия би трябвало да признае частична отговорност и да предложи абсолютно удължение на периода преди напускането, с опция Лондон да управлява миграцията, предложи тази парламентарна мощ.

Либералите от АЛДЕ дефинираха английското отдръпване като неуспех на Европейски Съюз и още веднъж показаха убеденост, че в идващите десетилетия английската юноша ще върне страната в Общността. Англия изгуби надзор, вместо да си върне контрола. Двете съществени английски партии употребяват въпроса с отдръпването като оръжие една против друга, съобщи АЛДЕ. Групата се изрече срещу всякакво удължение на периода за раздялата, даже с ден, в случай че няма ясно мнение на английския парламент какво желае да реализира в това в допълнение време.

Европейската обединена левица разяснява, че вижда решението в обединяването на Ирландия. Групата "Европа на свободата и директната народна власт " уточни, че даже измежду английските гласоподаватели, дали своят вот за оставане в Европейски Съюз, се популяризира желанието просто да изоставен, без значение по какъв начин. Според тази група английският министър председател Тереза Мей ще се "унижи " и ще изиска пролонгация от Европейски Съюз, и по тази причина прикани това искане да бъде отхвърлено от Европейския съвет.

Групата "Европа на народите и свободата " съобщи, че през цялото време Мей е целяла неуспех на отдръпването. Европейски Съюз би трябвало да отхвърли настояването за удължение, настоя тази парламентарна група.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР