Европейският парламент настоя, че ЕС трябва да започне дипломатическа инициатива

...
Европейският парламент настоя, че ЕС трябва да започне дипломатическа инициатива
Коментари Харесай

Евродепутатите искат световна забрана на тестването на козметика върху животни

Европейският парламент настоя, че Европейски Съюз би трябвало да стартира дипломатическа самодейност за международна възбрана на тестването на козметични артикули върху животни преди 2023 година, съобщи пресслужбата на институцията.

В рамките на Европейски Съюз от 2013 година е неразрешена продажбата на козметични артикули, които са били тествани върху животни. Евродепутати акцентират, че това не е попречило на козметичната промишленост в Европейски Съюз да се развие и да обезпечи към два милиона работни места.

Въпреки това към 80% от страните по света към момента позволяват изпитванията върху животни и стартирането на пазара на тези артикули. Евродепутати означават, че съществуват дефекти и в системата на Европейски Съюз, защото някои козметични артикули се тестват върху животни отвън съюза, след което се изпитват наново в Европейски Съюз посредством потреблението на различни способи и се пускат на европейския пазар.

Те също по този начин означават, че по-голямата част от съставките в козметични артикули се употребяват и в доста други потребителски и промишлени артикули, да вземем за пример медикаменти, перилни препарати и други химикали, както и храни, и затова може да са тествани върху животни по разнообразни закони.

Евродепутатите обявиха също, че неналичието на надеждна информация за козметични артикули, изпитвани върху животни и по-късно импортирани в Европейски Съюз, остава сериозен проблем. Европейски Съюз би трябвало да се увери, че нито един артикул, предлаган на европейския пазар, не е бил тестван върху животни в трета страна, допълниха те.

За да работят за международна възбрана както на тестването на козметични артикули върху животни, по този начин и на търговията с козметични съставки, изпитвани върху животни, евродепутатите приканват водачите на Европейски Съюз да употребяват своите дипломатически мрежи, с цел да основат коалиция и да пристъпят към подписване на интернационална спогодба в границите на Организация на обединените нации. Забраната би трябвало да влезе в действие преди 2023 година

Евродепутатите упорстват възбраната да не бъде отслабена от никакви настоящи търговски договаряния, нито от разпоредбите на Световната комерсиална организация.

Необвързващата резолюция беше призната с 620 гласа "за " против 14 "против " и 18 въздържали се.

Според особено изследване на "Евробарометър " 442 от март 2016 година 89% от жителите на Европейски Съюз са съгласни, че съюзът би трябвало да работи повече за насърчаването на по-голямата информираност за значимостта на хуманното отношение към животните на международно равнище. 90% от жителите на Европейски Съюз са съгласни, че е значимо да се открият високи стандарти за хуманно отношение към животните, които да бъдат приети в целия свят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР