Европейският парламент направи пореден призив за присъединяването на България и

...
Европейският парламент направи пореден призив за присъединяването на България и
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: Ако България не бъде допусната в Шенген, причината няма да е  Нидерландия, която играе лошото ченге, а заради Германия или Франция

Европейският парламент направи следващ апел за присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство. Крайното решение обаче е на Съвета на Европейския съюз, където водачите на националните страни, които го съставляват, дават своята оценка и своя избор. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът Михаил Кръстев.

" Важно е да си дадем действителна сметка, че с изключение на формалните причини, всяка една страна в Европейския съюз следва своя персонален интерес, в това число и стопански подобен, а присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство, надлежно отпадането на националните граници и във връзка с транспортни коридори, би основало условия за директна конкуренция на към този момент съществуващите транспортни коридори в Западна Европа. Това е най-много във връзка с огромните пристанища ", изясни икономистът.

По думите му присъединението на България и Румъния към Шенген би обърнало тази наклонност: " И е изцяло естествено част от страните в Западна Европа да имат едно мислено, когато гласоподават за приемането на двете страни. Това, несъмнено, се замаскира зад причини, свързани със правосъдна промяна, с опасения за сигурност. Ще забележим по какъв начин ще се развие на следващото гласоподаване на Съвета на Европейския съюз ", обърна внимание Кръстев.

" Не би трябвало обаче да бъдем наивни, че една релативно дребна страна като Нидерландия, в границите на Европейския съюз, би могла да се опълчи на всички останали страни във връзка с недопускането на България в Шенгенското пространство, в случай че останалите страни от Европейския съюз имат откровено такова предпочитание. Понякога се постанова някоя от страните да играе неприятното ченге и да изрази общи подозрения и терзания ", означи Михаил Кръстев и добави, че голяма част от решенията се взимат в Берлин и в Париж, а не толкоз в Брюксел и в Страсбург.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР