Европейският парламент критикува държавите членки, че са блокирали плана на

...
Европейският парламент критикува държавите членки, че са блокирали плана на
Коментари Харесай

Страните от ЕС отхвърлиха черния списък за пране на пари, ЕП ги порица

Европейският парламент подлага на критика страните членки, че са блокирали проекта на Европейската комисия да добави нови страни към черния лист на Европейски Съюз за пране на пари, оповестяват от пресслужбата на Екологичен потенциал.
Това се случва една седмица откакто страните членки отхвърлиха да прибавят 23 страни към обновения черен лист, които бяха посочени от Европейската комисия заради незадоволителното им законодателство за битка с прането на пари.
Парламентът приветства Европейска комисия за правенето на черния лист, въз основа на „ строги критерии “, който при предходни актуалицации е бил признат без забележки, както от Съвета, по този начин и от евродепутатите.
Страните от листата са лобирали и оказали дипломатически напън. Този напън не трябва да подкопава способността на институциите на Европейски Съюз да се борят с прането на пари и да противодействат на финансирането на тероризма в границите на Европейски Съюз, считат от Екологичен потенциал.
Европейската комисия би трябвало да показа еднакъв или променен лист, а Парламентът и Съветът ще разполагат с един месец, с цел да го одобрят или отхвърлят.
Комисията предложи 23 страни да бъдат включени в черния лист на страните с висок риск за пране на пари: Афганистан, Етиопия, Иран, Ирак, Северна Корея, Пакистан, Шри Ланка, Сирия, Тринидад и Тобаго, Тунис и Йемен, които са към този момент в листата на Европейски Съюз, като към тях се прибавят Американска Самоа, Бахамските острови, Ботсвана, Гана, Гуам, Либия, Нигерия, Панама, Пуерто Рико, Самоа, Саудитска Арабия и Американските Вирджински острови.
Включването на трета страна в листата на високорисковите страни не води до стопански или дипломатически наказания. Той служи да бъде изисквано от „ виновни субекти “ като банки, казина и организации за недвижими парцели да ползват засилени ограничения за надлежна инспекция на покупко-продажбите, включващи тези страни, и да се подсигурява, че финансовата система на Европейски Съюз е готова за попречване на рисковете, свързани с прането на пари и финансирането на тероризма, произхождащи от тези страни.
Според страните членки процесът на актуализиране на листата е неразбираем и евентуално уязвим за правни провокации. Съществуват обаче опасения, че някои страни от Европейски Съюз са подложени на сериозен лобизъм, изключително от страна на Съединени американски щати и Саудитска Арабия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР