Европейският парламент, Комисията и изобщо всички в Европа индиректно си

...
Европейският парламент, Комисията и изобщо всички в Европа индиректно си
Коментари Харесай

Боян Рашев: С идеята за въглероден данък на границата Европа да се превърне в анклав, изолиран от останалия свят

Европейският парламент, Комисията и въобще всички в Европа косвено си признават, че имат потребност от протекционизъм под формата на въглероден налог, с цел да оцелее европейската промишленост в светлината на личните си климатичните политики, които се утвърждават и вкарват. Това съобщи Боян Рашев, ръководещ сътрудник в Denkstatt България, в ефира на BloombergTV България. Подобен налог е неминуем, тъй като в случай че ние желаеме въглеродните излъчвания да костват доста и да се понижават вътрешно в границите на Европейски Съюз, надлежно нашето произвеждане ще стана все по-скъпо.

"Това се вижда пределно ясно на границата сред България и Турция - в случай че турските въглищни ТЕЦ-ове не заплащат въглеродни квоти, то нашето електричество е безусловно неконкуретно с тяхното, тъй като ние ще бъдем задължени да плащаме ". "Същата обстановка е с цимента - произведeният в Турция цимент не е обект на въглеродни квоти, а нашият е ", разяснява Боян Рашев, допълвайки, че в ядрото на полемиките в Брюксел не е тематиката за екологични стандарти - "няма екологичен стандарт за въглеродни излъчвания ".

"Стандартите за излъчвания на замърсители - въглеродният диоксид не е замърсител. Самият анонс за този налог е неакуратен и това ще докара до търговски войни - тъй като в действителност Европейски Съюз споделя на Китай или Индия: "ние желаеме да увеличим цената на стоките, които вие продавате в Европа, с цел да не ги продавате, а нашите производители да станат конкурентни на вашите ".

По думите на ръководещия сътрудник в Denkstatt България сходен сюжет би оскъпил евтините артикули за европейските консуматори.

"Ние сами ще се създадем по-бедни в покупателната си спобосност ", посочи Боян Рашев.

Според госта Европейски Съюз може да заеме лидерска позиция в една бъдеща безвъглеродна стопанска система, само в случай че има световно съглашение, според което всички страни би трябвало да бъдат единомислещи по какъв начин да действа сходна стопанска система.

"Не може въглероден налог да има единствено на европейската граница - това значи Европа да се трансформира в анклав, изолиран от останалия свят. Това е голям проблем, като едно сходно съглашение може да стане факт единствено в случай че Европа и Съединени американски щати играят дружно ".

"Това надалеч не значи, че останалите страни и Изтокът, където има много по-голям въглероден отпечатък при всяка една създадена стока, ще го одобряват с лека ръка ", уточни събеседникът.

"Бездействието би провокирало следващата история с мита, квоти и други наказателните ограничения, които на фона на настоящия безпорядък, в който е изпаднала международната стопанска система, ще се окажат следващото равнище на неустановеност ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР