Европейският парламент и Съветът постигнаха споразумение за създаване на граничен

...
Европейският парламент и Съветът постигнаха споразумение за създаване на граничен
Коментари Харесай

ЕС въвежда през октомври граничен въглероден данък

Европейският парламент и Съветът реализираха съглашение за основаване на граничен механизъм за поправяне на въглеродните излъчвания в Европейския съюз, оповестява ESGnews.bg. Той ще наложи налог за битка с изменението на климата, попречване на „ приключването “ на въглеродни излъчвания и ще подтиква страните отвън Европейски Съюз да усилят своите климатични упоритости.

От позиция на продуктите, механизмът ще засегне секторите с най-голямо въглеродно ползване: стомана, цимент, торове, алуминий, електричество и водород, както и някои прекурсори и стеснен брой артикули надолу по веригата. Непреките излъчвания също ще бъдат включени в регламента по избран метод.

Съгласно краткотрайното съглашение механизмът ще стартира да работи от октомври 2023 година нататък и в началото ще се ползва по банален метод – единствено със отговорности за докладване.

Целта е да се съберат данни, с цел да се задейства цялостният механизъм по-късно, който ще бъде въведен последователно, паралелно с последователното унищожаване на безплатните квоти, според ревизираната скица на Европейски Съюз за търговия с излъчвания (ETS) за съответните браншове.

Това отчасти съглашение зависи от съглашение по отношение на ETS промяната на Европейски Съюз. Парламентът и Съветът ще би трябвало публично да одобрят съглашението преди новият закон да може да влезе в действие. Това ще се случи 20 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвъглероден налог ПоследниНай-четениРегулации 28 Европейски Съюз вкарва през октомври граничен въглероден налог Бюджет и финанси 284 За 10 месеца България изнесе артикули за рекордните 80 милиарда лева Крипто 272 Скок до $30 000 или срив до $5000? Биткойн рулетката се завърта Хай-тек 268 Китай се пробва да надвие Съединени американски щати с мощен подтик за локалните чипове Компании 10564 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Пазар на труда 6282 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 6266 Планинарят, който трансформира спестяванията си в бизнес за милиони Личности 3686 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Всички вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР