Европейският парламент и белгийското председателство на ЕС постигнаха във вторник

...
Европейският парламент и белгийското председателство на ЕС постигнаха във вторник
Коментари Харесай

ЕС ще забрани вноса на стоки, създадени с принудителен труд

Европейският парламент и белгийското председателство на Европейски Съюз реализираха във вторник кардинална договореност за приемането на нови правила, които задължават фирмите да ревизират дали техният импорт или продукция не е създаден с насилствен труд.

Съгласно контрактувания текст националните управляващи или, в случай че са забъркани трети страни, Комисията на Европейски Съюз, ще проверяват хипотетичното потребление на насилствен труд във веригите за доставки на фирмите.

Когато рисковете са на територията на страна членка, способният орган на тази страна членка ще управлява следствията. Ако рисковете са отвън Европейски Съюз - ще проверява Европейската комисия.

Ако способените органи, до момента в който правят оценка вероятността от нарушавания, намерят нова информация за насилствен труд, те би трябвало да осведомят способния орган на други страни членки, при изискване че хипотетичният насилствен труд се прави на територията на тази страна членка, или еврокомисията - в случай че доказателствата са за чужбина.

Ако следствието заключи, че е употребен насилствен труд, управляващите могат да изискат съответните артикули да бъдат изтеглени от пазара на Европейски Съюз и онлайн пазарите, както и да бъдат иззети на границите.

Решението за възбрана, евакуиране и заличаване на артикул, създаден с насилствен труд, ще се взема от органа, управлявал следствието и ще се ползва във всички европейски страни на правилото на взаимно признание.

Стоки от стратегическо или сериозно значение за Съюза може да не се унищожават, а единствено да се задържат, до момента в който компанията не отстрани насилствения труд от своите вериги за доставки, заяви Европейският парламент.

Когато става въпрос единствено за елементи, решенията се ползват единствено за съответната част. Така, в случай че част от кола е направена с насилствен труд, тази част ще би трябвало да бъде унищожена, само че не и цялата кола. Производителят на коли ще би трябвало да откри нов снабдител за тази част или да се увери, че не е направена с насилствен труд. Въпреки това, в случай че доматите, употребявани за подготвяне на сос, се създават с насилствен труд, целият сос ще би трябвало да бъде изхвърлен, оповестява белгийското председателство на Европейски Съюз.

Фирмите, които не съблюдават разпоредбите, могат да бъдат санкционирани. Ако отстранят казуса, неразрешените артикули могат да бъдат позволени назад на пазара.

За да улесни следенето на насилствения труд, Европейската комисия получи задачата да изготви лист на съответни стопански браншове в избрани географски области, където съществува натрапен от страната насилствен труд. Списъкът ще се употребява като аршин за оценка на нуждата от започване на следствие.

В него ще се включат и артикули или продуктови групи, за които вносителите и експортьорите ще би трябвало да дават спомагателни детайлности на митниците на Европейски Съюз, като да вземем за пример информация за производителя и доставчиците на тези артикули.

За съставянето на листата ще се употребяват отчети от интернационалните организации в региона на човешките права като Международната организация по труда.

Отделно ще бъде основан европейски портал за насилствен труд, който ще съдържа информация за забрани, база данни с рискови области и браншове, както и обществено налични доказателства и портал за лица, подаващи сигнали за нередности.

Според един от евродепутатите, преговаряла по новото законодателство - Мария-Мануел Лейтау-Маркеш, към 27.6 млн. души по света са жертви на така наречен спонсориран от страната насилствен труд.

Регламентът за насилствения труд се концентрира върху продуктите и няма да слага спомагателни условия за надлежна инспекция на компании. Директивата за надлежната инспекция на корпоративната резистентност, която беше контрактувана сред Народното събрание и съвета, беше след това блокирана от Германия и не може да влезе в действие.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР