Европейският парламент гласува вчера в Страсбург от 2035 година новите

...
Европейският парламент гласува вчера в Страсбург от 2035 година новите
Коментари Харесай

Край на една епоха: От 2035 г. без коли на бензин и дизел

Европейският парламент гласоподава през вчерашния ден в Страсбург от 2035 година новите коли да бъдат единствено електрически или водородни. Предложението беше подкрепено от 340 депутати, 279 гласоподаваха „ срещу ”, а 21 – “въздържал се ”.

„ Оперативните разноски за електромобил към този момент са по-ниски от оперативните разноски за кола с мотор с вътрешно горене ”, уточни докладчикът Ян Хойтема. По думите му решаващо значение има това на потребителите да бъдат препоръчани повече налични електрически автомобили.

Решението на процедура значи завършек на една ера – най-късно до края на 2034 година ще спре производството на леки и лекотоварни коли с мотори с вътрешно горене. Това се отнася и за колите, употребяващи синтетични горива.

Европейските страни договориха ограниченията с Европарламента през октомври предходната година, само че те въпреки всичко трябваше да получат публично утвърждение, с цел да влязат в действие. Окончателното им потвърждаване се чака през март.

Сред гласувалите срещу бе и българският евродепутат Радан Кънев, който в Туитър написа междинното: „ Вярвам, че бъдещето е в електрическата подвижност и желая по-чист въздух. Но нямам доверие в административните забрани като метод, а в пазарните действителности. ”

Като междинна цел излъчванията на CO2 от колите би трябвало да бъдат понижени с 55% до 2030 година по отношение на равнищата им през 2021 година, а за лекотоварните транспортни средства – с 50%. След леките коли Европейска комисия е решена да понижи пределните стойности на CO2 и за камионите и рейсовете – с 90% до 2040 година по отношение на равнищата им от 2019 година.

Германските либерали, които са съдружен сътрудник в ръководството на страната, упорстваха за софтуерно отворено решение, което би разрешило моторите с вътрешно горене да продължат да работят със синтетични горива. Противниците на възбраната на колите с стандартни мотори показват, че това решение ще заплаши хиляди работни места.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР