Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген

...
Европейският парламент гласува България и Румъния да влязат в Шенген
Коментари Харесай

ЕП гласува за влизане на България и Румъния в Шенген до края на годината

Европейският парламент гласоподава България и Румъния да влязат в Шенген до края на 2023 година

В резолюция, призната с 526 гласа " за ", 57 гласа " срещу " и 42 гласа " въздържал се ", Парламентът акцентира, че двете страни към този момент са изпълнили нужните условия за приемане в Шенген. Членовете на Екологичен потенциал показват страдание за решението на Съвета от 8 декември 2022 година да отхвърли участието им, " без да показа правна аргументация, обвързвана с критериите за присъединение ". Едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен надзор би направило Европейски Съюз по-силен, споделят евродепутатите, като означават, че всички страни членки имат право да се причислят към Шенген, когато са подготвени.

Според Парламента фактът, че Румъния и България към момента са отвън зоната за свободно пътешестване, натоварва бизнеса и популацията на двете страни в обществен и стопански проект. Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, защото се сблъскват със забавяния, бюрократични компликации и спомагателни разноски при пътешестване или осъществяване на стопанска активност в чужбина спрямо техните сътрудници в Шенгенското пространство, се споделя в текста. Членовете на Екологичен потенциал означават, че закъсненията на граничните пунктове, с които се сблъскват румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до няколко дни даже - в съпоставяне със приблизително 10 минути без инспекции на вътрешните граници - което също по този начин утежнява изискванията на труд на водачите на камиони.

Понастоящем всички страни членки на Европейски Съюз, като се изключи България, Кипър, Ирландия и Румъния, са част от Шенгенското пространство за свободно пътешестване, което включва и страни отвън Европейски Съюз - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Европейската комисия реши, че България и Румъния са подготвени да се причислят към Шенген, а Европейският парламент неведнъж е подкрепял присъединението им, последно в резолюция от 5 октомври 2022 година и в спор от 14 декември 2022 г.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР