Европейският парламент гласува 4 закона като част от т.нар. пакет

...
Европейският парламент гласува 4 закона като част от т.нар. пакет
Коментари Харесай

ЕП поиска ток и парно за бедни, но предупреди, че такава помощ е временна

Европейският парламент гласоподава 4 закона като част от така наречен пакет " Чиста сила за всички европейци ", като някои от текстовете имат чисто обществена функционалност. Тези законови текстове би трябвало да бъдат утвърдени от Европейския съвет и чак по-късно могат да влязат в действие.
Съгласно главния текст, страните-членки на Европейски Съюз ще имат право да контролират цените за ток и парно за енергийно небогати семейства, само че това ще става " краткотрайно ". Евродепутатите категорично акцентират, че битката с енергийната беднотия, както и с всяко обществено изключване, става преди всичко през обществените системи. Освен това, потребителите в Европейски Съюз би трябвало да имат достъп до " умни " електромери, динамични ценови оферти и опция да сменят доставчика си на ток и парно без спомагателна такса в границите на най-много 3 седмици до 2026 година, а по-късно – в границите на 24 часа.
Други съществени условия в пакета касаят ръководството на енергетиката на държавно равнище. Приети бяха по-строги ограничавания за субсидиране на електроцентрали за битка със замърсяването на въздуха. Те се отнасят до всички нови електроцентрали, като за нови се смятат тези, които още не са проработили към датата на влизане в действие на " Чиста сила за всички европейци ", както и съществуващите от 2025 година нататък централи. Договорите за потенциал, подписани преди 31 декември, 2019 година, няма да бъдат наранени от новите правила.
Освен това, страните-членки ще са длъжни да разработят национални проекти за оценка на риска от енергийни рецесии и да си сътрудничат за отбягване на тези опасности на районно равнище. А страните-членки, които получат помощ на европейско равнище поради енергийна рецесия, ще носят отговорност за разноските по тази помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР