Европейският парламент (ЕП) призовава за независимо международно разследване на систематичните

...
Европейският парламент (ЕП) призовава за независимо международно разследване на систематичните
Коментари Харесай

ЕП иска международно разследване на изборната измама в Сърбия

Европейският парламент (ЕП) приканва за без значение интернационално следствие на систематичните нарушавания по време на парламентарните и локални избори в Сърбия, със особено внимание към Белград.

Това се споделя в проекторезолюцията на Екологичен потенциал по отношение на обстановката в страната след изборите на 17 декември и дейностите на ръководещите от " Сръбската прогресивна партия ".

Политическите групи в Екологичен потенциал би трябвало да обсъдят работния вид на документа в идващите дни, с цел да изготвят окончателния текст. Той осъжда офанзивите министър-председателя Ана Бърнабич и президента Александър Вучич против наблюдаващи на изборите от ОССE и редица други организации, като приканва за връщане към " оправдателен и градивен политически дискурс ".

В документа се споделя, че Европейският парламент е надълбоко угрижен от опитите за дискредитиране и заплашване на наблюдаващите и приканва сръбските управляващи да подхващат всички нужни стъпки, с цел да избегнат по-нататъшни акции за дезинформация против наблюдаващи на избори и да основат условия, които разрешават на наблюдаващите дейно да правят работата си, " като бъдат защитени от всякакво принуждение, закани, възмездие, неподходяща дискриминация и напън ".

В работния документ е изразено страдание, че сръбските парламентарни и локални избори, извършени на 17 декември 2023 година, „ се отклониха от интернационалните стандарти и сръбските задължения за свободни и почтени избори “ заради непрекъснатата и систематична корист от страна на ръководещите с институции и медии, с цел да завоюват незаслужено и безпричинно преимущество. Екологичен потенциал отбелязва, че тези избори не могат да се смятат за свободни и почтени заради необятно публикувания и последователен мащаб на машинация, която компрометира честността.

В документа се показва още, че изборният ден е протекъл безпрепятствено, само че е белязан от голям брой процедурни дефекти, в това число непоследователно използване на защитни ограничения по време на гласоподаване и броене, чести случаи на претъпканост, нарушавания на тайната на вота и голям брой случаи на групово гласоподаване. Европейският парламент показва сериозната си угриженост по отношение на тези нередности и цялостната изборна среда, която е надалеч под предстоящите стандарти за страна кандидатка за участие в блока.

На сръбските управляващи се припомня, че вярното действие на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединение на страната към Европейски Съюз.

Отбелязани със сериозна угриженост са многочислените доказателства, събрани от интернационалните и локални наблюдаващи, показващи противозаконни действия, ккоито са оказали сериозно влияние по-специално върху резултатите от локалните избори в Белград и съществено са подкопали легитимността на парламентарния избор. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР