Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която призовава страните от

...
Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която призовава страните от
Коментари Харесай

ЕП за пореден път призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Европейският парламент (ЕП) одобри резолюция, с която приканва страните от Европейски Съюз да разрешат на Румъния и България да се причислят към Шенгенското пространство до края на годината.

Резолюцията беше призната с болшинство от 547 гласа " за ", 49 " срещу " и 43 " въздържали се ". В документа евродепутатите показват " изумлението " си, че към момента не е взето решение двете страни да се причислят към пространството и акцентират, че те извършват нужните условия за това още от 2011 година

Според тях участието на София и Букурещ ще " укрепи Шенгенското пространство и ще спомогне за гарантиране на равни права за всички жители в него ".

Ако предлагането бъде признато, влизането в Шенген ще значи, че ще отпаднат инспекциите на пасажерите по всички вътрешни граници за двете страни. Присъединяването на нови страни към зоната обаче изисква цялостно и единомислещо решение от страна на Съвета на Европейски Съюз, а резолюцията на Екологичен потенциал е с съвещателен темперамент.

The European Parliament has a strong message today:
547 votes IN FAVOUR - and must enter Schengen by the end of the year!
— Dragoș Pîslaru (@dragos_pislaru)
Това е третата поредна резолюция на европейския законодателен орган, откакто през 2018 година и 2020 година бяха гласувани и признати сходни рекомендации, които също упорстваха за приемане на двете страни в Шенген.

Всички държави-членки на Европейски Съюз са част от зоната като се изключи България, Румъния, Кипър, Хърватия и Ирландия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР