Европейският парламент (ЕП) гласува в полза на увеличаване на бюджета

...
Европейският парламент (ЕП) гласува в полза на увеличаване на бюджета
Коментари Харесай

ЕП призовава за увеличаване на бюджета на Европейския съюз в условията на кризи

Европейският парламент (ЕП) гласоподава в интерес на увеличение на бюджета на Европейски Съюз с 10 милиарда евро до 2027 година в допълнение към препоръчаните в края на юни от Европейската комисия (ЕК) 66 милиарда евро, съобщи Франс прес. Целта е по-лесното справяне с геополитическите рецесии.

Текстът, който показва само позицията на евродепутатите, бе признат с необятно болшинство.

Крайното решение обаче би трябвало да бъде взето от страните членки, които би трябвало да договарят и да одобрят единомислещо поправения дълголетен бюджет, преди да бъде върнат за гласоподаване и да получи зелена светлина от Европарламента.

За да се оправи с следствията от пандемията и войната в Украйна, които усилиха потребността от финансиране, Европейска комисия предложи на 20 юни увеличение на средствата в бюджета на Европейски Съюз за интервала 2024 -2027 година с 66 милиарда евро, надявайки се на съглашение до края на годината.

Допълнителните 10 милиарда евро, поискани от евродепутатите, засягат ръководството на миграцията, вложенията в нови технологии за възстановяване на конкурентоспособността на европейската стопанска система и запаса за отговор на спешни обстановки. 

Нетните вносители (като Германия и Франция) в бюджета на Европейски Съюз не са склонни да отпускат спомагателни суми, с изключение на нужната поддръжка за Украйна, защото националните им сметки към този момент са наранени от икономическото закъснение. 

Размяна на гледни точки сред 27-те страни членки е планувана по време на срещата на върха на държавните и държавни ръководители на 26 и 27 октомври в Брюксел.

Испанският държавен секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро-Риос, чиято страна ръководи до края на годината на ротационен принцип Съвета на Европейски Съюз, който включва 27 страни членки, даде обещание да работи интензивно за реализиране на компромисно решение, съобщи Българска телеграфна агенция. 

" Съветът на Европейски Съюз е напълно зает за постигането допустимо най-бързо на съглашение ", съобщи той пред евродепутатите в Страсбург.

Португалската евродепутатка от Социалдемократическата партия Маргарида Маркеш, съдокладчик на гласувания през днешния ден текст, приветства този " ангажимент ", само че той би трябвало да прерасне в по-амбициозен отговор, акцентира тя по време на днешния спор. 

" Не е задоволително да се прави повече с по-малко пари ", съобщи различен съдокладчик на текста, полският евродепутат от Християндемократическата партия Ян Олбрихт. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР