Европейският орган за ценни книжа и пазари предупреждава инвеститорите за

...
Европейският орган за ценни книжа и пазари предупреждава инвеститорите за
Коментари Харесай

Регулатори предупреждават за рискове от участие в първично предлагане на виртуални валути

Европейският орган за скъпи бумаги и пазари предизвестява вложителите за забележителните опасности в случаите на така наречен първично предложение на виртуална валута.

В случай, че обмисляте вложение или пък към този момент сте вложили, би трябвало да вземете поради забележителните опасности, които това може да ви донесе, в това число цялостната загуба на вашата инвестиция, показват от Комисията за финансов контрол. Обръщат изключително внимание на това, че в случай че такова първично предложение не е предмет на контролиране, никой вложител няма да получи протекция.

От европейския орган следят плевел напредък на тези предлагания, които набират капитал за предприятия, и е угрижен, че вложителите може да не осъзнават забележителните опасности, които поемат.

От двете институции предизвестяват, че става дума за високо спекулативни вложения. В взаимозависимост от структурата си тези предлагания може да попаднат отвън полето на контролиране. В този случай вложителите не могат да се възползват от закрилата, която им дават контролираните вложения. Съществува и заплаха от машинация или незаконна активност, дължаща се на анонимността на предлаганията и опцията им да набират огромни суми за къс интервал.

Какво е първично предложение на виртуална валута

Това е новаторски метод за набиране на средства от необятен кръг от хора, като се употребяват виртуални валути или виртуални парични единици. Възможно е също да бъде несъмнено като първично набиране на виртуална парична единица или продажба на виртуална парична единица. Обичайно физическо или юридическо лице издава виртуална валута или виртуална парична единица и ги предлага за продажба или продан против обичайни валути, като да вземем за пример евро, или по-често против виртуални валути, да вземем за пример биткойн (Bitcoin) или етер (Ether).

Характеристиките и задачите на виртуалната валута или виртуалната парична единица варират. Някои виртуални валути или виртуални парични единици служат, с цел да се обезпечи достъп или да се купи услуга или артикул, които емитентът развива в процеса на първичното предложение. Други дават право на глас или на дял от бъдещите приходи на издателя. Някои нямат материална стойност. Някои виртуални валути или виртуални парични единици се търгуват и/ или могат да се разменят след издаването им против обичайни или виртуални валути на профилирани тържища за виртуални валути.

Кампаниите за първично предложение се реализират онлайн като се употребяват интернет и обществени медии. Обикновено виртуалните валути или виртуалните парични единици се основават и популяризират като се употребява технологията за систематизиране на сметки (DLT) или блокчейн. Първичните предлагания се употребяват за набиране на средства за необятен кръг от планове, в това число, само че освен, набиране на дълг за бизнеси посредством DLT. Буквално всеки, който има достъп до интернет, може да взе участие в такова предложение.

Какви са главните опасности

Според Европейския орган тези предлагания на виртуална валута са извънредно рискови и високо спекулативни вложения. Какви са главните опасности:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР