Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще

...
Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще
Коментари Харесай

Тиери Бретон отива във военния завод в Сопот, ще настоява за увеличение на доставките на Украйна

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети военния цех в Сопот. Там той ще се срещне и представители на българската отбранителна промишленост, заяви БНР.

 

Еврокомисарят ще беседва и със служебния министър на защитата Димитър Стоянов исъс заместник-министъра на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова.

 

Посещението на Бретон е в границите на самодейността на Европейски Съюз за незабавна нужда от увеличение на производството на муниции. И изследването на потребностите на отбранителната индустрия.

 

Във вторник Съветът на Европейски Съюз усили средствата по Европейския механизъм за поддръжка на мира до близо 8 милиарда евро до 2027. Това е механизмът, по който и Украйна получи от началото на войната седем пъти помощ.

 

Миналата седмица военните министри разискаха на неофициална среща плана за муниции на Европейската организация по защита. „ Всяко украинско искане се прави оценка деликатно от българска страна. “, означи тогава служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Българската позиция е, че страната ни е изпълнила решението на последния постоянен парламент за доставката на въоръжение за Украйна. Но тъкмо какво по този начин и не стана обществено.

 

Военното дружество в Сопот да вземем за пример създава ракети, гранати и муниции с разнообразни калибри. Включително и по НАТО-вския 155 милиметров стандарт. За това че сме изнасяли за Украйна и това, през лятото на предходната година заприказва и някогашният шеф на военното дружество „ Кинтекс " Александър Михайлов. България създава 155-милиметрови изстрели за самоходна гаубица „ Акация " и ги е изнасяла и за Украйна, сподели той. Но в отговор на полученото от Брюксел в края на февруари писмо за още муниции министерството на защитата посочи, че страната ни няма 155 милиметрови боеприпаси.

 

От съвещанията на комисията по защита в 48-мия парламент излиза наяве, че въпросът за производството им е бил обсъждан даже и през 2021-ва година с представители на военнопромишления комплекс. В същото време България също желае да придобие гаубици с НАТО-вския диаметър.

В края на предходната година МО разгласи, че приготвя и искане за даване на информация. Проектът е на стойност сред 100 и 500 милиона лв.. И беше част оповестените предпочитани до 2026-та година. 48-мото заседание обаче отхвърли проекта и изиска за три месеца служебният кабинет да написа нов. 

От военното ведомство регистрират и че даже и да има държави- производителки, придобиването на 155 милиметровите гаубици може да стане в границите на три години.

Българският военно-промишлен комплекс пък прекомерно дълго е зависел от пазарите от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и по тази причина не е имал тласък да пренасочи развиването си към произвеждане на НАТО-вско въоръжение, означават военни специалисти.

 
 
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР