Европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра

...
Европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра
Коментари Харесай

Богати и бедни в Европа – еврокомисар Елиза Ферейра пред БНТ

Европейският комисар по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра бе на двудневно посещаване в България. Днес, след срещата ѝ с премиера Кирил Петков стана ясно, че България ще усвои 22 милиарда лв. по Кохезионния фонд на Европейски Съюз - с които България може да стопи изоставането си от останалите страни членки. Комисар Ферейра даде особено изявление за Бойко Василев.

Българска национална телевизия: Г-жо комисар, кое е по-важно за Европейски Съюз - поддръжката за Украйна или комфортът за европейския жител, привързан към по-евтината сила от Русия?

Елиза Ферейра, еврокомисар по доближаването: Това не са други възможности. Трябва да се оправим с две неща по едно и също време - Европа да разнообрази източниците на сила, с цел да способства за оправянето с климатичната рецесия и да следва геополитическия енергиен проект, с цел да не бъде застрашена от външна енергийна взаимозависимост.

Българска национална телевизия: Но смятате ли, че увеличаващите се цени на силата могат да доведат до преосмисляне на зелената договорка ?

Елиза Ферейра: Бих споделила, че в този момент повече отвсякога отговорът на предизвикването са възобновимите източници. Те разрешават на Европейски Съюз и страните членки да имат евтини източници на сила - слънчеви панели, вятър, вода, зелена сила - водород, да вземем за пример.

Българска национална телевизия: Да, само че когато бушува война, когато петролът и газът зависят от една страна възобновимите източници не са бързо решение.

Елиза Ферейра: Според мен е противоположното. Всъщност в този момент имаме опцията да променим фрапантно държанието си. Още един детайл, който поддържаме и финансираме - пестенето на сила. Ако се санират постройките, в случай че трафикът се ръководи с повече разсъдък, дори с изкуствен интелект, с цел да се заобикалят тапите, в случай че пестим сила в индустрията, публичните здания, в домовете - в този момент е моментът за деяние, за огромни промени. Много страни към този момент го вършат и изгодите ще бъдат за всички.

Българска национална телевизия: В това отношение още ли има очакване или даже напън към България бързо да се откаже от въглищата?

Елиза Ферейра: Преходът от въглищни промишлености с въглероден отпечатък не зависи от желанието на хората. Той към този момент е тук поради растящите цени и дефицита на първични материали. Става все по-скъпо да се копае по-дълбоко за въглища. А и се заплаща за въглеродните излъчвания. Така бизнесите залязват. Това не е оригиналност. И преди са залязвали. Текстилът, корабостроенето, стоманата... Затова имаме особено финансиране за поддръжка на най-засегнатите райони, тъй че да управляваме прехода. Нека го подготвим, да създадем благоприятни условия за нови компании, нови промишлености, а младите да бъдат преквалифицирани. Нека управляваме прехода дружно със тактика, характерна за всяко място.

Българска национална телевизия: Вчера посетихте най-бедния регион на Европейски Съюз - българският Северозапад, посетихте Видин. Видяхте ли искра вяра?

Елиза Ферейра: Много вяра видях, освен искра. Трябва да забележим какво пречи на развиването на избрани места и по какъв начин да насърчим капацитета им. Важна е достъпността, наред с чистата вода, третирането на отпадъците, както и да се провежда цялото финансиране, което предлагаме. Кохезионните фондове дружно с фондовете за възобновяване и резистентност възлизат общо на 17 милиарда евро. За съпоставяне до момента за 14 години България е получила близо 15 милиарда за доближаване, а в този момент - 17 милиарда за 7 години. Потенциалът е голям. Посетих забавно учебно заведение, възползвало се от тези фондове. Видях културен и исторически капацитет - крепостта Баба Вида, разнообразни религии... Подкрепяме и възобновяване на Синагогата. Видях Дунав с целия туристически поток. Има обичаи в земеделието, тъй че дано се организираме да изготвим визия и дружно да сближим Европа и България, тъй като разделянето не носи мощ.

Българска национална телевизия: Но към момента има свръх богати и свръх небогати в Европа. Оптимист ли сте, че Европейски Съюз може да позволи казуса с неравенството?

Елиза Ферейра: Не Европейски Съюз ще реши казуса, а локалните хора с хрумвания и тактики. Какво прави Европа? 1/3 от европейския бюджет е за доближаването, само че не можем ние да разгадаем проблемите. Това е работа на българското държавно управление. Ние сме тук в непрекъснат разговор. Управляваме нещо, което носи голяма отговорност - това са парите на данъкоплатците. И имаме нулева приемливост към измамите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР