Европейският комисар по конкуренцията Маргарете Вестагер обяви в сряда решението

...
Европейският комисар по конкуренцията Маргарете Вестагер обяви в сряда решението
Коментари Харесай

След Apple и Amazon беше атакувана от ЕК за избягване на данъци

Европейският комисар по конкуренцията Маргарете Вестагер разгласи в сряда решението на Генерална дирекция " Конкуренция ".

Още по тематиката
" Амазон " би трябвало да върне на Люксембург €250 млн., реши Европейската комисия
от Дневник,4 окт 2017
Европейските финансови министри поддържат концепцията да се усилят налозите на интернет колоси
от Дневник,16 сеп 2017
Евросъюзът възнамерява да усили налозите на интернет колосите
от Дневник,15 сеп 2017
" Амазон " търси град за нова централа за $5 милиарда
от Дневник,7 сеп 2017
В първия си ден като притежател на Whole Foods Market " Амазон " понижи цените с до 43%
от Дневник,31 авг 2017

Европейската комисия откри че Люксембург е дал противозаконна държавна помощ на Amazon, в резултат на което съвсем три четвърти от облагата на онлайн търговеца в страните от Европейския съюз (ЕС) не е била обложена. Общият размер на вредата е 250 млн. евро за интервал от осем години, в който херцогството е предоставяло преференциално данъчно отнасяне на Amazon. Сега Люксембург би трябвало да възвърне сумата.

Това е следващото решение на Европейската комисия против троицата американски софтуерни колоси – Amazon, Гугъл и Apple. Онлайн търсачката беше санкционирана преди четири месеца с 2.4 милиарда евро са възползване от монополното си състояние. Преди това Европейска комисия откри, че Ирландия е дала държавна помощ за 13 милиарда евро на Apple.

Схемата на Amаzon е от дълго време известна, казусът е бил изчислението на вредата.
Юнкер е намесен при решения, които в този момент ръководената от него Европейска комисия намира за противозаконни
Интересното е, че и при двата случая в Люксембург – с Fiat и Amazon, решенията за даване на данъчни облекчения са били взети по времето, когато актуалният ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е бил министър председател и финансов министър на херцогството. Вестагер отхвърли да отговори на въпрос по отношение на тази връзка, като уточни единствено, че Европейска комисия следи държанието на страните и няма пълномощия за престъпни следствия
В Люксембург има регистрирани две компании от групата на американския онлайн търговец. Amazon Europe, която е опериращо сдружение, заплаща налога върху облагата за продажбите на поделенията си в Европа в Люксембург. Другото сдружение - Amazon Europe Holding Technologies (AEHT), държи правата върху технологията на онлайн търговеца за Европа и не предстои на облагане в Люксембург. Всяка година Amazon Europe заплаща лицензионна такса на AEHT за правата да употребява технологията. С тази сума надлежно е била намалявана облагаемата облага на Amazon Europe.

В скорошното следствие в Съединени американски щати против Amazon за отбягване на налозите излиза наяве, че американската компания получава много по-малка лицензионна такса от европейското си отделение, в сравнение с Amazon Europe е плащала на AEHT. Разликата евентуално е била част от нападателната акция на американския колос за усъвършенстване на налозите си. Това е едно от основанията на Европейска комисия да приключи следствието си, почнало през 2014 година, и да заключи, че Amazon Europe Holding Technologies е на процедура фиктивна компания.

" В резултат на тази политика Amazon е плащал към четири пъти по-малко налози, в сравнение с локалните си съперници в страните, в които оперира ", сподели комисарят по конкуренцията Маргарете Вестагер по време на конференцията в Брюксел, на която беше оповестено решението на Генерална дирекция " Конкуренция ".

В момента, в който Европейска комисия нападна двете компании за отбягване на налози, в Съединени американски щати се разисква данъчна промяна, която да таксува облагите на американските компании в чужбина. Това може да даде началото на данъчна война сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, нещо за което американският президент Доналд Тръмп неведнъж е предупреждавал.

Вестагер акцентира, че решението не е ориентирано против американските компании, които работят в Европа. Целта му е да сложи всички играчи на пазара при равни условия.

Ирландия на съд

В същото време Европейска комисия разгласи, че е решила да съобщи Ирландия на Европейския съд, откакто страната не е подхванала стъпки да възвърне от Apple 13-те милиарда евро противозаконна държавна помощ. Европейска комисия откри помощта преди повече от година.

Преди това Европейската комисия заключи, че Люксембург и Холандия са дали изборни данъчни преимущества надлежно в интерес на Fiat и Starbucks, а Белгия е дала сходни преимущества на 35 компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР